Slušaj vest

Malo ko zna da u Kevinu De Brujneu čuči pravi uragan emocija, kada ga nešto izazove. Znaju njegovi najbolji prijatelji, koji ga zovu "mašina za sušenje veša" zato što im "suvo" odgovara na poruke. Znaju povremeno njegovi saigrači, kada prisustvuju njegovom izlivu besa. A, svakako znaju treneri i njegovi saigrači iz Genta u Belgiji, u kojem za njega govore da je bio beskrajno talentovan (što odavno zna ceo svet), ali i tvrdoglav kao mazga.

"Jednom prilikom na pripremama Genta u Španiji, bilo mu je zamereno da nije pomogao u raščišćavanju terena posle treninga, pa je iz besa uhvatio stativu i nije hteo da je pusti. Pobesneo je, nas trojica nismo uspeli da ga odvučemo od gola. Planirao je tamo da bude celu noć", rekao je njegov trener u omladincima Genta, Frank De Lejn.

De Brujne (33) je već desetu sezonu član Mančester sitija, u kojem je realizovao svoj talenat i uz Pepa Gvardiolu postao jedan od najboljih igrača na svetu. Radio je stvari na svoj način, stavljao "na mesto" one za koje je mislio da je to bilo neophodno i taj put ga je odveo daleko, sve do zvezda.

Sa samo 19 godina je u Gentu skočio na Izraelca Eljaniva Bardu, zvezdu ekipe, jer je smatrao da se ne trudi dovoljno. U svom matičnom klubu znao je i da pred TV kamerama ovako "isproziva" saigrače da se ne trude. "Sramota me je njih. Predlažem onima koji nemaju želju da igraju, da samo odu", kazao je on.

Kevin de Brujne
Nico Vereecken / imago sportfotodienst / Profimedia 

Slične izlive besa imao je na terenu i u Volfsburgu, u timu u kojem je proveo sezonu 2014/15 posle kratkih epizoda u Čelsiju i Verder Bremenu. I u kojem je stekao punu afirmaciju do te mere da se vratio u Premijer ligu i postao u dresu Sitija od 2015. jedan od najvećih koji su je ikad igrali.

"Daj mi tu loptu, ku*kin sine", vrisnuo je na skupljača lopte u Nemačkoj, a posle mu se izvinio i poslao potpisani dres.

Detinjstvo je proveo u Drongenu, u Belgiji, navijajući strastveno za Liverpul, spavajući u sobi sa zastavama tog kluba, noseći trenerke i dresove "Redsa" i voleći Majkl Ovena. Trenirao je fudbal u lokalnom timu, a onda je sa osam godina rekao treneru da će preći u Gent, jer su tamo mnogo bolji treninzi.

Sa 14 godina je prešao u Genk i napustio je svoj dom da bi na drugom kraju zemlje pokušao da uspe. A, onda se dogodio trenutak koji mu je drastično uticao na lični razvoj. I koji mu je slomio srce.

S obzirom na to da je živeo daleko od kuće (156 kilometara), u dogovoru sa klubom uselio se u kuću jedne porodice koja je bila spremna da prihvati talentovanog fudbalera iz Drongena. Ali ne takvog dečka. Jednog dana, njegovi domaćini pozvali su nadležne u Genku i rekli da mu uskraćuju sobu i gostoprimstvo, jer ne žele da više bude sa njima. Problem je bilo to što je bio previše povučen.

Dečje srce mu je bilo slomljeno i to nikad nije zaboravio.

  • "Prošla je godina, išlo mi je dobro u školi, dobro sam trenirao, nisam se svađao, niti imao bilo kakvih problema. Spakovao sam se na kraju sezone da odem kući da vidim porodicu, a moja hraniteljska porodica ispratila me je uz 'Vidimo se posle raspusta, lepo se provedi tokom leta'. A, onda sam stigao kući i ugledao majku koja plače. Pomislio sam da je neko umro i pitao sam 'U čemu je problem?'. Ono što mi je posle toga rekla verovatno mi je oblikovalo ceo život"
  • "Rekli su da ne žele da se vratiš nazad", kazala je njegova majka.
  • "O čemu pričaš?", uzvratio je De Brujne.
  • "Hraniteljska porodica te više ne želi".
  • "Šta? Zašto?"
  • "Zato što si takav kakav si. Rekli su da si previše tih. Da ne mogu da razgovaraju sa tobom. Da si težak", dodala je njegova majka.
  • "Bio je to veliki problem i za moju karijeru, jer nisam bio velika zvezda, niti bilo šta slično, a odjednom je klub pomislio da ima problem. Javili su mojim roditeljima da neće plaćati za mene još jednoj hraniteljskoj porodici... Sećam se da sam posle toga satima šutirao loptu u ogradu i da sam u jednom trenutku naglas rekao 'Sve će biti u redu, za dva meseca biću u prvom timu, bez obzira na sve, neću se vratiti kući kao promašaj. Bez obzira na sve".

Vratio se nakon toga u Genk, na jesen bio toliko motivisan da jedan meč nikad neće zaboraviti. "Igrali smo u petak uveče, počeo sam kao rezerva. Kada sam ušao u drugom poluvremenu, prosto sam 'poludeo' na terenu. Dao sam pet golova!".

Kevin De Brujne
Profimedia 

Usledile su godine njegovog vrtoglavog uspona, sa 17 godina je ušao u prvi tim, stasavao uz takođe nadolazeću zvezdu Kristijana Bentekea i nije prošlo mnogo vremena, a za njegov talenat čuo je ceo kontinent.

Nije ga zaustavio ni težak period u Čelsiju, tokom kojeg je Žoze Murinjo umeo da ga javno kritikuje i da posle loših nastupa izgovori da mu se "nije svideo način na koji igra De Brujne, niti način na koji trenira".

Na polusezoni je zahtevao sastanak sa Murinjom, menadžerima i predstavnicima kluba. "Murinjo mi je pokazao statistiku svih ofanzivnih vezista - asistencije, golove, procenat uspešnih dodavanja, driblinga, stvorenih šansi... Hteo je da dokaže da nisam igrao na istom nivou kao i drugi. Odgovorio sam mu: 'Izvinite, ali to nije logično. Igrao sam manje utakmica, kako možete da nas poredite?'. To nije bilo fer. Murinjo mi je govorio da želi da se takmičim, borim za mesto u timu i naglasio mi je da ne želi da me pustim da odem, pa ni na pozajmicu. Međutim, kazao sam mu da imam osećaj da nikad neću dobiti fer šansu i od tog trenutka je i klub počeo da traži transfer".

Kevin De Brujne životna priča
Profimedia 

Volfsburg se javio sa ponudom od 25 miliona evra i ostalo je istorija. Nije bilo teško videti koliku je grešku Čelsi napravio, niti da je Pep Gvardiola napravio jedan od najboljih poteza u karijeri kada mu je poverio važnu ulogu u ekipi. Rezultat je šest titula Premijer lige, titula prvaka Evrope i dve "duple krune" u Engleskoj.

Onaj tvrdoglavi, povučeni klinac iz Drongena je ipak uspeo.

ArenaSport Kevin De Brujne gol protiv Bornmuta