Slušaj vest

Fudbalska reprezentacija Srbije pobedila je Švajcarsku 2:0 (1:0) u okviru trećeg kola Lige nacija, a činjenica da im je to treći poraz u takmičenju - i da će sigurno u "B" diviziju - izgleda nije glavna tema u ovoj zemlji. Umesto toga, Švajcarci su pre svega kukali na stanje terena u Leskovcu na šta im je Piksi odgovorio, dok se tamošnji tabloidi bave navijačima koji su bodrili Srbiju na stadionu "Dubočica".

Tako švajcarski tabloid "Blik" prenosi utiske o atmosferi tekstom: "Srpski navijači napravili skandal na utakmici nacionalnog tima", uz nadnaslov - nacionalistička dešavanja u Leskovcu. U tom tekstu, koji potpisuje Nikolas Horni, navodi se tako da su se srpski navijači "nesportski ponašali" i to zbog "nacionalističkih povika i zastava".

"Početak meča nije obeležio samo posed lopte Švajcarske, nego i nacionalističko skandiranje. Nekoliko puta u prvih deset minuta srpski navijači vikali su Kosovo je Srbija. Ali, nije to jedino problematično ponašanje domaćih. Pre meča, pojavila se zastava koja pokazuje ne samo mapu Srbije, nego i Kosova u srpskim bojama - iako je pre meča stiglo saopštenje da su dozvoljene samo zastave Srbije i Švajcarske. Ta zastava je nestala na neko vreme, ali kada je meč počeo, nacionalističko parče tkanine je opet bilo vidljivo", navode Švajcarci.

MN Press Srbija vs Švajcarska

Podsećaju tako Švajcarci da je Srbija bila i ranije kažnjavana, nagoveštavaju da bi i sada slično moglo da se desi, dok ističu i da nije to jedini razlog zbog kog su navijači Srbije privukli pažnju. Navodi se i da je himna Švajcarske - intonirana na početku utakmice - glasno bila izviždana.

Jasno je da je sve to "zakuvao" kapiten Švajcarske Granit Džaka, njemu su i navijači zviždali ceo meč, zaista nema potrebe da se Švajcarci prave naivni, dok je navijanje u Leskovcu zaista bilo na visokom nivou. Jedna stvar je doduše zasmetala Piksiju.

MN Press Srbija vs Švajcarska

"Da mi neko objasni nešto, jer ne razumem najbolje... Mi vodimo 2:0, tamo negde u 80. i nekom minutu i čujem sa tribina 'Ajmo, ajde, svi u napad'. E, te stvari ne razumem. Lepše zvuči 3:0...", poručio je selektor Srbije dodavši da "treba ljudi malo da se edukuju" i da je skroz drugačiji pogled na meč kada je 2:0.

Srbija naredni meč u Ligi nacija igra protiv Španije u utorak od 20.45 u Kordobi.

BONUS VIDEO:

Kurir Zagrljaj Džake i Piksija