Fudbal

Englezi u ŠOKU zbog novinara iz Bugarske: "PRETERUJETE oko rasizma!"

Izvor mondo.rs

Ubedljivu pobedu Engleza potpuno je pokvarilo rasističko ponašanje Bugara koji su na kraju i ignorisali ovaj problem...

U noći u kojoj je Engleska ostvarila plasman na EURO, najmanje se pričalo o fudbalu.

Nije zbog toga što je u pitanju bila "mršava" predstava Engleza, štaviše - pobedili su u Sofiji čak 6:0, nego je povod za tako nešto što se utakmica prekidala dva puta zbog rasističkih povika sa tribina, a bilo je i nacističkih pozdrava domaćih "navijača".

Ironija u svemu tome jeste da se utakmica odigrala pred delimično zatvorenim stadionom upravo zbog prethodnog rasističkog skandala, ali to nije sprečilo Bugare da ponove incident.

Najveći problem u svemu tome jeste i što selektor i savez pokušavaju da ignorišu rasizam na tribinama misleći da će tako izbeći kaznu ili kritiku, a porazno je što su im se u tome priključili i pojedini bugarski novinari, zapazile su kolege iz Engleske.

Posle izlaganja selektora Gareta Sautgejta, koji je rekao da je "poslata jaka poruka rasizmu", kao i da su "uslovi bili teški" za njegove igrače, reagovao je jedan Bugarin.

"Preterivanje!", navodno je vikao on na press konferenciji posle meča.


"Ovo je potpuno preterivanje. Koji teški uslovi? Utakmica je bila baš prijateljska", dodao je ovaj novinar što nije promaklo brojnim izveštačima iz Engleske koji su brzo takve informacije podelili u svojim medijima i sa pratiocima na društvenim mrežama.

Uz to, vatru je podgrejao selektor Balakov kazavši da "nije čuo rasističke povike", ali je dodao da ako se ispostavi da je to tačno - moraju da se izvine Englezima i da se stide zbog takvog poteza.

"Ako se to desilo, onda je u pitanju mala grupa navijača", rekao je Balakov.

Jasno je da će UEFA posle ovoga žestoko kazniti Bugarsku, ali pitanje je hoće li to rešiti problem rasizma na stadionima...