Fudbal

21 MONDO IKONA: Fudbalske priče u kojima ste uživali u karantinu!

Pred vama su na jednom mestu svi tekstovi iz našeg serijala - skoro 30.000 reči najzanimljivijih i najluđih fudbalskih priča.

Kada su Evropom polako počela da se obustavljaju fudbalska takmičenja, a na kraju sa njima i Superliga Srbije, nas trojica smo se zapitali - šta sad? Mi smo sportski novinari, pišemo o sportu i "živimo" sport, makar i kroz tastaturu i televizor.

Ali vrlo brzo smo shvatili da je to za nas odlična prilika da uradimo nešto što smo dugo hteli. Sada, kada nema silnih sportskih prenosa 24 sata dnevno sedam dana u nedelji, rešili smo da se posvetimo pisanju priča koje smo odavno želeli da ispričamo. Tako su nastale MONDO IKONE.

Ruku na srce, priznaćemo da je osnovna ideja potekla od Milutina, ali sva trojica smo bili orni da napravimo spisak 21 fudbalera koji će postati MONDO ikona.

Kriterujem je bio krajnje jednostavan - potrebno je da je naša "ikona" imala zanimljivu i neobičnu karijeru, uspešnu na ovaj ili onaj način, specifičnu zbog njene bizarnosti ili dostignutih ostvarenja.

I bilo je među našim odabranima svega - istinskih fudbalskih velikana, prevaranata, izumitelja, detektiva, tragičnih smrti, globtrotera, boksera...

Tako smo došli do skoro 30.000 reči u 21 priči sa svih meridijana. Bili su tu Francuzi, Italijani, Rusi, Urugvajci, Saudijci, Australijanci, Mađari, Englezi, Velšani, Brazilci, Rumuni, Senegalci... Kao da smo ih birali po "nacionalnom ključu".

Ako već do sada niste, hajde da vas upoznamo sa svima njima.

Nemac koji je bio jedinstveni globtroter. Igrao je fudbal na svih šest kontinenata i imao je svašta zanimljivo da podeli o tom putu.

Čileanac koji je bio jedan od najvećih u istoriji fudbala u svojoj zemlji, ali je najveći trag ostavio van terena - suprotstavio se diktatoru.

Njega gotovo nigde nisu voleli. Napravio je "dar-mar" na Svetskom prvenstvu 2002. godine, ali posle toga su ga najčešće - vređali.

Mnogo je bilo velikih fudbalera u Rumuniji, ali nijedan nije imao političku podršku da bi osvojio "zlatnu loptu". Nijedan osim njega.

Brazilac je bio prva velika fudbalska zvezda u svojoj zemlji, pre nego što se pojavio Pele. Ali njegov poročni život ga je doveo do prerane smrti.

Izvor: YouTube/Screenshot/LS Esporte

Njega se verovatno sećate sa terena Premijer lige, ali najbolje ćete ga se sećati uz pomoć jedne reči - Psiho!

Holanđanin nije imao neku od najvećih karijera, ali može da se pohvali sa dve stvari - bio je omiljeni igrač Tonija Blera i postao je detektiv.

Za njega i dalje mnogi smatraju da je najveći italijanski fudbaler svih vremena. Njegova životna priča se završila tragično.

On je bio jedan od junaka Turske u Japanu i Južnoj Koreji, ali je posle fudbalske imao jednu vrlo neobičnu karijeru. Za nju je bila kriva ljubav.

Šta više da vam kažemo nego da je njegov nadimak "el loko"? On je rekorder po broju promenjenih klubova!

Mađar koji je pre svega bio izbeglica, čovek koji je igrao za tri reprezentacije i postao legenda Barselone. I da, za dlaku je izbegao tragičnu smrt.

U Americi kažu da "soker" nije baš muževan sport, valjda jer nije toliko grub kao njihova verzija fudbala. Ali šta kažu za fudbalere koji boksuju?

Najveći šaljivdžija među fudbalerima. Bio je toliko velik šaljivdžija da je zbog jedne šale izgubio život.

On je i danas najveći golgeter u istoriji Italije, a postao je simbol Kaljarija. Njegova "levica" ih je vodila do istorijskog skudeta pre tačno 50 godina.

Nije imao karijeru kao Dijego Maradona, ali je uradio nešto kao on. I na fudbalskom terenu, ali i van njega.

On je bio možda i "najluđi" tip na našoj listi. Nema šta nije radio, kažu da je mogao da bude novi Džordž Best. A on se stalno drogirao...

FA Kup je najveće kup takmičenje u Engleskoj i najstarije u istoriji fudbala. Ali jedan ratni veteran je uspeo da se na terenu izbori da taj trofej iznese iz Engleske.

Ovaj čovek je glavni krivac zašto je Olimpik iz Marseja oduzeta titula. I zbog toga zaslužuje poštovanje.

Možda ono što je radio nije pohvalno, ali je vredno naše liste. To niko nije uspeo da uradi kao on - da bude najveći fudbalski prevarant.

Australijanac je bio legendarni fudbaler Liverpula, međutim njegova životna priča je daleko kompleksnija od toga. Izumeo je jednu od najomiljenijih kopački fudbalera, to mu ne smemo zaboraviti.

Njegovo ime je sinonim za moskovski i ruski fudbal, a njegova fudbalska borba odvela ga je i do gulaga.

Tagovi