Fudbal

Igrao za Real, Liverpul... Nikad u Meksiku, ali bi rado da im bude selektor

Izvor mondo.ba

Zanimljiva želja Fernanda Morijentesa.

Nekadašnji napadač Real Madrida sanja da jednog dana postane selektor Meksika.

Ništa čudno, osim što Fernando Morijentes i ta zemlja i nemaju baš mnogo dodirnih tačaka. 

Bivši centarfor "Galaktikosa", u eri Zinedina Zidana, Ikera Kasiljasa, Raula, Fernanda Jera, Luisa Figa... tokom karijere nastupao je još za Monako, Liverpul, Valenijsu i Olimpik Marsej, počeo je u Albaseteu, pa igrao u Saragosi, a završio u niželigašu Santa Ani.

Dakle, nikad nije igrao za neki meksički klub.

Deo Realovih zvezda bio je osam godina (uz jednogodišnju pozajmicu u Monako) i za to vreme osvojio je dve Primere i tri Lige šampiona. Povukao se 2010. godine, pa na kratko vratio fudbalu pet godina kasnije zaigravši za niželigaša Santa Anu, dok se u međuvremenu posvetio i trenerskom poslu.

Tri godine trenirao je Realove kadete, a potom, na 25 utakmica, i Fuenlabradu.

Trenutno nema angažman, ali je otkrio o čemu mašta i šta mu je san.

To je – uloga selektora Meksika.

"Kako bih mogao da kažem ne? Pričamo o jednoj od najvećih fudbalskih nacija na svetu. To mi je cilj, ali bih voleo da se prvo oprobam u jednom od tamošnjih klubova, kako bi se još bolje upoznao sa mentalitetom i celokupnim sistemom", rekao je Morijentes u razgovoru za list "Rekord".

Meksiko je 16 puta nastupao na svetskim prvenstvima, međutim nije ostvarivao značajnije uspehe. Rezultati vredni pomena su četvrtfinala iz 1970. i 1986. godine – kada su i bili domaćini.

"Većina nas koji smo van Meksika smatra da je ova reprezentacija do sad trebalo da stigne bar do polufinala jednog Svetskog prvenstva, s obzirom na toliki broj kvalitetnih fudbalera koji dolaze odatle. Čak sam siguran i da će jednog dana osvojiti titulu jer je zaslužuju".

Iako nikada nije igrao na tlu ove države, Morijentes ističe da je meksički fudbal "deo njega".

"Siguran sam da će nam se jednog dana putevi ukrstiti", istakao je Španac.