Fudbal

PREMINUO PELE - KRALJ FUDBALA!

Autor Mladen Šolak

Najveći brazilski igrač ikad, a za mnoge i najbolji fudbaler u istoriji, posle duge borbe sa teškom bolešću.

Izvor: Profimedia

Slavni Brazilac Pele preminuo je u 83. godini. Bio je kralj fudbala i tako su ga nazivali do zadnjeg dana. Brazilu je doneo tri titule prvaka sveta i bio je jedan od najvećih koji su ikad igrali najpopularniji sport.

Preminuo je u rodnoj zemlji, od posledica raka debelog creva, sa kojim se borio od 2021. godine. Poslednjih mesec dana bio je u bolnici i iz dana u dan stizale su loše vesti o njegovom stanju. Njegov agent Žo Fraga potvrdio je da je Pele preminuo. Pele je doneo Brazilu titule prvaka sveta 1958, 1962. i 1970. godine. Biće diskusije zauvek oko toga da li je bio najveći fudbaler ikad, ali teško da će iko moći da se nazove tako velikim šampionom.

Odlazak kultne brazilske "desetke" ujediniće njegovu naciju u tuzi. Britanska kraljica Elizabeta Druga proglasila ga je vitezom 1997, a popularizovao je svoj sport i tamo gde do tada nije bio popularan - u SAD. "Ja sam Ronald Regan i predsednik sam SAD. A vi ne morate da se prestavljate, jer ceo svet zna ko je Pele", slušao je od predsednika Amerike na prijemu koji je pokazao koliko je bio veliki.

Tagovi