Fudbal

U BEOGRADU NIČE JEDAN OD NAJLEPŠIH STADIONA: Imaće 52 hiljade mesta, odmah dobija UEFA finale! (FOTO)

Autor Milutin Vujičić

Danas je počela izgradnja Nacionalnog stadiona u Surčinu.

Izvor: Ministarstvo finansija Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je danas kamen temeljac za izgradnju dugo očekivanog Nacionalnog stadiona u Surčinu, u rejonu specijalizovane izložbe Ekspo 2027. Uz njega je ceremoniji prisustvovao i selektor reprezentacije Dragan Stojković Piksi, kao i drugi predstavnici FSS.

"Brzo ćemo da gradimo. Nije pitanje lepote, ali biće jedan od najlepših stadiona. To radimo zbog životnog standarda naših građana", rekao je Vučić pre nekoliko dana govoreći o stadionu. On je rekao da je cilj da se rast koji se kreira izgradnjom stadiona iskaže u platama i penzijama i da prosečne plate u Srbiji 2027. godine budu 1.400 evra, odnosno 1.900 evra u Beogradu, a prosečne penzije 650 evra.

Prema ranije usvojenom planu španskog studija "Fenvik Iribaren", srpski Nacionalni stadion protezaće se na 32 hektara, imaće 4.500 parking mesta i biće jedan od najinovativnijih u Evropi. Cilj je da stadion "živi" 365 dana u godini i da pruža posetiocima različite sadržaje i onda kada ne bude na njemu fudbalskih utakmica i koncerata. Pogledajte kako izgleda:

"Srbija će dobiti stadion od 55.000, velelepan, biće jedan od najlepših u Evropi, biće lepši i od Alijanc arene u Minhenu. Ili meni bar tako izgleda da je lepši. Verovatno će biti jeftiniji. U tom smislu da nisam siguran da ćemo svuda grejače moći da obezbedimo", rekao je Vučić pre nekoliko godina.

Predsednik Srbije je izjavio i da će se finale UEFA Lige Evrope igrati na Nacionalnom stadionu, dok će narod na kraju izabrati ime: "Dogovorili smo sa Čeferinom i Lakovićem, hvala UEFA, dogovorili smo da 2028. godine da se igra finale Lige Evrope u Beogradu. Daćemo narodu da izabere ime, ja sam mislio Srbija, nek smisle...", poručio je i rekao da je rok za završetak radova 1. decembar 2026.

"Gledali smo sve stadione u Evropi. Mislimo da može da bude najlepši, a sigurno je u tri najlepša. Koji su uz njega? Ima mnogo lepih stadiona... Od većih, najlepši su stadion Real Madrida, naš je lepši od Vemblija, od Alijanc arene... Lep je i stadion Intera i Milana 'San Siro'. Ne znam koji još, možda novi Espanjolov, ali to je mali stadion od 30 do 35 hiljada stadiona".

BONUS VIDEO:

(MONDO - M.V.)