Fudbal

HAPŠEN SA TIJANOM AJFON, A SUDI FINALE LIGE ŠAMPIONA: Slavko deli pravdu Realu i Borusiji na Vembliju!

Autor Dušan Ninković

Slovenački arbitar pre nego godina uhapšen zajedno sa Tijanom Ajfon, a sada dobija najveći meč u karijeri.

Izvor: Antonio Ahel/ATA Images/Youtube/Sodniški Posnetki/printscreen

Finale Lige šampiona između Rela Madrida i Borusije Dortmund, na stadionu Vembli u Londonu, sudiće slovenački arbitar Slavko Vinčić! Jedan od najboljih evropskih sudija tokom prethodnih nekoliko sezona dobio je veliku čast da prvog juna deli pravdu u meču za najveći evropski trofej, a i pored velikog uspeha koji je postigao u karijeri u regionu se i dalje priča o jednom neslavnom detalju iz njegove prošlosti.

Krajem maja 2020. godine u okolini Bijeljine uhapšena je srpska starleta i učesnica nekoliko rijaliti programa Tijana Ajfon, a tom prilikom su lisice na ruke stavljene i slovenačkom sudiji! Tijana je pokušala ilegalno da uđe u Bosnu i Hercegovinu, kako bi zajedno sa prijateljicama bila specijalna gošća na privatnoj proslavi, ali je policija sprovela veliku akciju. Tom prilikom uhapšeno je čak 36 osoba, od kojih su neke odmah puštene na slobodu - među njima je bio i slovenački arbitar Slavko Vinčić. Ovo je Tijana Ajfon:

Nekoliko godina kasnije sudija iz Slovenije pojasnio je šta se tačno desilo te noći. "Posle sastanka sa poslovnim partnerima pozvani smo na jedan ranč da proslavimo, i odazvali smo se pozivu. Bilo je četrdesetak ljudi, skoro nikog od njih nisam poznavao. Posle policijske racije odvedeni smo na informativni razgovor, gde sam objasnio da uopšte ne znam te ljude, i nakon toga su me pustili tako da sam mogao da se vratim kući u Sloveniju", ispričao je arbitar koji će deliti pravdu u finalu Lige šampiona.

Skandal o kojem  se pisalo u regionu nije uticao na karijeru Slavka Vinčića, koji je poslednjih godina jedan od najcenjenijih sudija u evropskom fudbalu. Između ostalog je sudio mečeve u završnici Lige šampiona i Evropskog prvenstva, finale Lige Evrope, kao i Svetsko prvenstvo u Kataru gde je između ostalog delio pravdu i kasnijim šampionima, Argentini. U tekućoj sezoni odsudio je pet mečeva u Ligi šampiona - tri u grupnoj i dva u nokaut fazi takmičenja.

Vinčić je bio zadužen za pravdu na mečevima Lacio - Atletiko (1:1), PSŽ - Milan (3:0), Napoli - Braga (2:0), Bajern - Lacio (3:0) i Borusija - Atletiko (4:2). Od bitnijih utakmica Vinčić je sudio i meč Poljske i Estonije u baražu za Evropsko prvenstvo, kada su Polajci zabeležili pobedu (5:1) i napravili prvi od dva koraka ka kontinentalnoj smotri.

(MONDO/D. N.)

BONUS VIDEO: