Fudbal

DAO GOL NA MARAKANI I DOŽIVEO PONIŽENJE! Zbog "to sam mogao i ja" otišao i postao najbolji, daleko od njih

Autor Milutin Vujičić

Toni Kros je jedan od najboljih fudbalera 21. veka, a umesto da postane legenda Bajerna - to je učinio u Real Madridu. I za to je kriv Uli Henes.

Izvor: YouTube/ fuzzy23200/Real Madrid/Screenshot

Slavni nemački fudbaler Toni Kros doneo je odluku da se povuče na kraju ove sezone, čime je iznenadio mnoge. Kros je odluku saopštio tik pred finale Lige šampiona koje Real Madrid igra 1. juna protiv Dortmunda na "Vembliju", što će mu biti poslednja utakmica u klupskom fudbalu, dok će potom igrati još za Nemačku na Evropskom prvenstvu i završiti igračku karijeru. Jednu od boljih koje smo videli u 21. veku...

Bez ikakve sumnje može da se kaže da je Kros jedan od najboljih veznih fudbalera svih vremena, uvek sa "snajperski" preciznim dodavanjima, što na kraju potvrđuje i spisak trofeja koej je osvojio. U dresu Real Madrida bio je četiri puta prvak Španije, a sada će igrati i za peti pehar Lige šampiona, ukupno šesti u njegovoj karijeri. Jedan je prethodno osvojio u dresu svog matičnog kluba Bajerna (2013), kada se činilo da će postati kapiten legenda u Minhenu. Ali nije, i to ne svojom krivicom... I zato verovatno i dan-danas u Bajernu žale.

Kros je rođen 1990. godine u Grajfsvaldu u Istočnoj Nemačkoj i prve fudbalske korake napravio je u lokalnom klubu iz ovog gradića, potom je bio u Hanzi iz Rostoka, da bi kao 16-godišnjak prešao u redove Bajerna. Još kao tinejdžer postao je prvotimac slavnog kluba i pažnju na sebe privukao pažnju svaki put kada je ušao sa klupe. Prvo je na debiju protiv Kotbusa "spakovao" dve asistencije za Klosea za 18 minuta (5:0), da bi potom Bajernu doneo veliku pobedu na Marakani.

Izvor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Bilo je to u okviru grupne faze Kupa UEFA, kada je Zvezda vodila 2:1 protiv Bajerna na svom stadionu, a onda je golobradi Kros ušao u igru u 81. minutu i odlučio da to promeni. Prvo je iz slobodnjaka iskosa sa leve strane pronašao Klosea, da bi zatim u četvrtom minutu nadoknade direktno sa istog mesta savladao Ivana Ranđelovića.

Po prirodi stvari, zbog takve partije dobio bi samo aplauze, međutim - desilo se upravo suprotno. Krosa je "naribao" Uli Henes, čuveni nemački fudbaler i "alfa i omega" Bajerna koji nije želeo da mu prizna da je bio zaslužan za pobedu. Zašto i zbog čega, nikome do danas nije sasvim jasno, ali je indikativno da je baš zbog ovakvog odnosa od samog početka Kros poželeo i da ode čim dobije ponudu na koju neće moći da ostane imun.

"Molim? Toni Kros je odlučio pobednika? Znate li vi ko je odlučio pobednika? Lusio!", nahvalio je Henes iskusnog štopera iz Brazila, iako je odbrana dva puta "kiksnula" protiv Koromana i Milijaša: "Lusio je bio najbolji igrač danas, razumete? Svetska klasa, odigrao je za 10+, a ne Toni Kros. Ostavite tog malog na zemlji. Nije dobro ako mlade hvalite toliko".

Novinari iz Nemačke ostali su u čudu šta im je Henes rekao, ali se prvi čovek Bajerna nije predavao: "I vi i ja sm omogli da damo taj gol iz slobodnog udarca, zar ne?", besno je uzvratio.


Kao "nagradu" za dobijen meč protiv Crvene zvezde, Kros je dobio odlazak na pozajmicu. Nije igrao za Bajern i pozajlili su ga u Leverkuzen na godinu i po dana, vrativši ga tek 2010. godine. "Zapamtio" je Bajernu kako nisu verovali u njega, pa se zadržao još samo četiri godine u klubu i "izboksovao" je potom transfer u Real Madrid vredan samo 25 miliona evra pošto mu je isticao ugovor, a već je najavio da mu ne pada na pamet da ga produži.

Proveo je deset magičnih godina u Real Madridu i ne čudi što na kraju svoj bivši klub Bajern nije ni pomenuo u oproštajnom pismu... Za to je kriv Uli Henes koji je vređao Krosa i godinama kasnije, kada je vodio kampanju da ga Joahim Lev izbaci iz reprezentacije, pa se sam fudbaler povukao i tek nedavno vratio. Neke stvari se ne zaboravljaju.

Crvena zvezda - Bajern 2007
Izvor: YouTube/Crni Guja

BONUS VIDEO:

(MONDO - Milutin Vujičić)