Fudbal

MATIJA SRUŠIO HRVATSKU I OBRADOVAO SRBIJU! Evo zašto je golčina u mreži Livakovića dobra vest za "Orlove"

Autor Mladen Šolak

Spektakularna završnica grupne faze Evropskog prvenstva nastavljena je i u ponedeljak!

Izvor: ABEDIN TAHERKENAREH/EPA

Krilni napadač Italije Matija Zakanji dao je sjajan gol u završnici utakmice protiv Hrvatske na Evropskom prvenstvu i doveo Luku Modrića i saigrače na rub eliminacije. Istrčavši po levoj strani, Zakanji je bio na pravom mestu da perfektniim udarcem u poslednjoj sekundi savlada golmana Dominika Livakovića, da uvede svoju reprezentaciju u nokaut fazu i da pošalje Hrvate u svlačionicu da računaju kako ih teorija vodi u sledeću rundu. Pogledajte taj spektakularni gol:

 Da bi se Hrvatska sada plasirala sa samo dva boda, potrebno je da joj se poklope četiri rezultata do kraja grupne faze:

  • Engleska mora da pobedi Sloveniju sa minimalnom razlikom od tri gola
  • Danska mora da pobedi Srbiju
  • Portugal da pobedi Gruziju
  • Turska da pobedi Češku

Ako se sve ovo dogodi, Hrvatskoj će biti dovoljna dva boda jer je u poslednjim sekundama u Lajpcigu rastužio njene navijače, koji nisu videli nijednu pobedu svog tima u grupnoj fazi. Sa druge strane, Matijin gol je dobra vest za reprezentaciju Srbije.

Zašto je ovo dobra vest za Srbiju?

Izvor: Robert Ghement/EPA

Da bi Srbija prošla sa dva boda dalje, potrebno je da Engleska pobedi Sloveniju bar sa dva goal razlike ili sa jednim, ali ako "Orlovi" odigraju nerešeno protiv Danaca uz dosta golova (2:2 ili 3:3 ili više od toga. Takođe, Srbiji je potrebno da Turska pobedi Češku, a da Gruzija ne pobedi Portugal. U suštini, veoma slična računica kao i hrvatske reprezentacije.

Da bismo izbegli takvo računanje, najprostije je da Piksijev tim u utorak od 21 pobedi Dansku i da mirno uđe u nokaut fazu.

(MONDO - M.Š)

BONUS VIDEO: