Da li je Saldanja bar jednom potrčao u Humskoj? Ocene fudbalera Partizana protiv Dinamo Kijeva

Partizan doživeo još jedan bolan poraz od Ukrajinaca. Evo šta smo videli na terenu u Humskoj.

Dusan Milenkovic/ATAIMAGES

Partizan je poražen i u drugom meču od Dinama iz Kijeva (3:0), pa će evropske kvalifikacije nastaviti u Ligi Evrope, gde bi preko Lugana trebalo da krene ka grupnoj fazi - daleko ozbiljnije nego što je to činio prethodnih nedelja. Partizan pred praznim tribinama u Humskoj nije uspeo da popravi utisak iz prvog meča, a tek nekoliko fudbalera odigralo je pristojan meč u novom crno-belom dresu.

Golovi Andreja Jarmolenka u 17. minutu, Vladislava Vanata sa bele tačke u 68. minutu i na kraju Oleksandera Kravajeva u nadoknadi samo su pokazali ogromnu razliku između ukrajinskog i srpskog vicešampiona. Nju smo videli i tokom prvog meča u Lublinu (6:2), kada je Partizan delovao kao da je dan ranije prvi put trenirao zajedno. Tek nešto bolji crno-beli bili su u Beogradu gde je Partizan primio duplo manje golova i nije postigao nijedan.

To je bilo "dovoljno" samo za još jednu razočaravajućuju epizodu u Evropi. Ovako smo videli učinak fudbalera Partizana na meču protiv ukrajinskog tima, u okviru drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

Dusan Milenkovic/ATAIMAGES 

Aleksandar Jovanović - 5,5

Opet su ga izdali prijatelji i opet je izgubio bitke, kao Šemsa Suljaković u jednom od najpoznatijih jugoslovenskih narodnjaka. Ipak, potencijalni reprezentativac Srbije i dalje vodi ratove, čak i kad im se ne vidi kraj. Prvo su ga na cedilu ostavili Leonard Ovusu i Aldo Kalulu, zatim ga je kapiten Svetozar Marković ostavio oči u oči sa Vanatom, a Jovanović u tim situacijama ništa nije mogao. Ostatak posla odradio je pristojno, a pola ocene više od petice dobija jer je redovno najbolji igrač tima.

Aleksandar Filipović - 5,5

Poslat na teren da bude deo eksperimenta i da se na osnovu njegovog uklapanja u poslednju liniju utvrdi da li Partizan može da igra sa tri defanzivca. Iako su crno-beli poraženi, a Dinamo iz Kijeva odigrao sa manje od 100 odsto mogućnosti, čini se da je Aleksandar Stanojević dobio još jednu opciju - ne bi bilo iznenađenje da Filipovića tokom čitave sezone gledamo kao desnog štopera, što bi Lazareviću, Jurčeviću i drugim bekovima omogućilo mnogo ofanzivnije uloge.

Svetozar Marković - 5

Bez obzira na napravljeni penal koji u ovom dvomeču ništa nije promenio, Svetozar Marković je štoper Partizana kojem je formacija sa trojicom u poslednjoj liniji najmanje odgovarala. Našao se na mestu centralnog defanzivca, a biće mu potrebno vreme da se navikne na tu ulogu.

MN Press 

Nihad Mujakić - 5,5

Odbrana Partizana teško se povezuje na početku nove sezone, ali uprkos "devetki" u mreži protiv Ukrajinaca, nazire se zašto su crno-beli platili gotovo milion evra za povremenog reprezentativca BiH. Ima izuzetne fizičke predispozicije i levu nogu kojom mogu da se organizuju napadi, a u revanšu protiv Dinama pokazao je da može da bude upotrebljiv kada kao levi štoper treba da započinje akcije. Biće izuzetno koristan Aleksandru Stanojeviću kada štoperska linija bude stajala visoko od gola.

Milan Lazarević - 6

Agilniji od dvojice Partizanovih bekova, primetniji i u napadu i u odbrani. Spreman da se često priključuje napadu, što je veoma bitno za crno-beli tim jer ostatak ekipe deluje tromo na početku sezone. Izgleda da mu je uloga "ving-beka" idealno legla. Baš ono što je Stanojević hteo da dobije u pojačanju nakon povrede Marka Živkovića. Međutim, pitanje je koliko će Partizan koristiti Lazarevića u srpskom fudbalu jer je desni bek Vukašin Đurđević projektovan za bonus igrača.

Leonard Ovusu - 5, ako mu progledamo kroz prste

Na početku leta je delovalo da je precrtan, zatim se našao na spisku putnika za Poljsku, a protiv Dinama u Beogradu i u startnoj postavi. Deluje da je taj meč bio samo pokazna vežba zašto je bio blizu precrtavanja. Slučajno asistirao za prvi gol Dinama, zamalo da asistira za drugi gol u 23. minutu kada je probao da preseče pas. Promašivao čista dodavanja po zemlji na nekoliko metara udaljenosti. Nesiguran, neoprezan i nepouzdan. Ne.

Gajas Zahid - 5

Još jednom žrtva zbog situacije u igračkom kadru koju je zatekao Aleksandar Stanojević kada se vratio u Humsku. Može da se diskutuje da li je Zahid ofanzivni vezni ili krilo, ali sigurno nije "box to box" centralni vezni, odnosno "osmica". Na toj poziciji u timu muči se i ofanzivno i defanzivno - bilo je očigledno tokom prvog dela meča u Lublinu, ali i u Humskoj tokom revanša.

Mario Jurčević - 5,5

Pojavio se na utakmici u drugom minutu nastavka - barem kada je reč o ofanzivnom delu igre. U tom trenutku stvorio je najbolju Partizanovu šansu, idealno je centrirao i pogodio Saldanju, ali je lopta nakon trzaja glavom Brazilca završila na stativi.

Aldo Kalulu - 5

Povukao najbolju akciju Partizana u 15. minutu, ali predugo nije znao šta će sa loptom, pa na kraju "opalio" po bloku. Pola minuta kasnije "asistirao" za gol Jarmolenku, tako što je napucao loptom Leonarda Ovusua i doturio loptu do iskusnog Ukrajinca, samog ispred golmana Jovanovića. Minut koji idealno opisuje njegovu epizodu u Partizanu.

Jung Džun Goh - 5,5

U jednom trenutku deluje kao da ima sve da bude najbolji igrač ovog tima Partizana, odmah u sledećem kao da ne koristi ni deset odsto svog talenta. Došao je u klub krajem januara i to mu je prvo internacionalno iskustvo, pa i dalje može da se "vadi" na privikavanje evropskom fudbalu, ali ubrzo će morati da podigne nivo igre. Treba neko da ga "otključa".

Mateuš Saldanja - 5

Kad god je hteo da pokaže da je na terenu, pokazao je klasu. Nažalost, desilo se to tek nekoliko puta - uglavnom u duelima kad je uspevao da izvuče faul protivničkih štopera, ali i u 44. minutu kada je iz prve uposlio Kalulua. Partizan je malo profitirao iz tih situacija, a već znamo da trener Aleksandar Stanojević nije bio zadovoljan njegovim pristupom ni kada je postigao dva gola u Poljskoj. Ta nonšalantnost nije se promenila, a pitanje je i da li će jer Brazilac ovog leta odlazi iz kluba. Veliko je pitanje da li je večeras bar jednom potrčao.

MN Press 

Aleksandar Stanojević - 5,5

"Nebitan" meč protiv Dinama iz Kijeva jer je rezultat prvog bio baš ubedljiv trener Partizana iskoristio je da isproba novu varijantu u poslednjoj liniji, ali i neke druge taktičke zamisli. Crno-beli se još nisu "namestili", a kad će - ne zna se, ali jasno je da ovo nije igrački kadar koji bi Aleksandar Stanojević izabrao da trenira.

Potrebno mu je vreme da u delo sprovede svoje ideje, pre svega potrebni su mu prelazni rokovi u kojima dovodi igrače po svojoj želji. Neki tek treba da se pojave u timu poput Grimalda, neki poput Arijage tek da pokažu zašto su došli, a ima i onih trećih. Partizan pati jer nema centralnog veznog koji zna da pokrene napad, iako Stanojević nedeljama priča da timu to nedostaje.

Ksander Severina (od 65. min umesto Kalulua) - 5

Nije morao da ulazi u igru.

Bibars Natho (od 65. minuta umesto Zahida) - 5

Pretežak je ovo nivo fudbala za njegove godine, čak i kada ritam opadne.

MN Press 

Nemanja Trifunović (od 65. minuta umesto Goha) - 5,5

Nekoliko puta pokušavao da utrči u prostor iza leđa odbrane Dinama, a kada god je uspevao crno-beli su pomislili da imaju čemu da se nadaju. Najbolji utisak od trojice rezervista.

Nikola Antić (od 79. minuta umesto Jurčevića) - premalo vremena da bude ocenjen

Natan de Medina (od 83. minuta umesto Filipovića) - premalo vremena da bude ocenjen

Bonus video: Poslušajte izjavu Aleksandra Jovanovića posle utakmice

This browser does not support the video element.

Aleksandar Jovanović posle Dinama  MONDO