Srbija u drugom šeširu - čeka je pakao! Teško na Mundijal 2026, možemo sa Hrvatima, Englezima...

Pogledajte sa kim bi Srbija mogla da igra u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2026. godine ako u novembru ne napravi čudo.

EPA-EFE/Julio Munoz

Fudbalska reprezentacija Srbije poražena je prethodne večeri u Kordobi protiv Španije (3:0) i time su ozbiljno smanjene naše šanse da budemo među prva dva mesta u grupi Lige nacija. Ne samo da to donosi nastavak takmičenja i šansu za osvajanje trofeja, nego i ozbiljne benefite kojih kao da nismo do kraja ni bili svesni.

O čemu se radi? Dve prvoplasirane ekipe u Diviziji "A" Lige nacija obezbediće prvi šešir na žrebu za kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2026. godine u SAD, Meksiku i Kanadi, što u teoriji znači lakši žreb. Preostala četiri mesta u prvom šeširu popuniće se na osnovu FIFA renkinga, koji takođe ne odgovara Srbiji, pa su sve veće šanse da ćemo biti u drugom šeširu i da nas zbog toga čeka komplikovaniji put ka Mundijalu.

Srbija je trenutno trećeplasirana u svojoj grupi sa četiri boda (sedam ima Danska, a deset Španija), što nam daje male šanse da nešto promenimo. Takođe, Srbija je tek 35. po FIFA renkingu i teško je da će se to drastično popraviti do žreba u decembru, pa već sada možemo da razmišljamo o drugom šeširu.

Šta drugi šešir znači za Srbiju?

MN Press 

Ako ne napravimo čudo protiv Švajcarske u Cirihu 15. novembra, i to bez pola tima, a potom i protiv Danske u Leskovcu, izgledi su da će Srbija biti jedna od "jačih" reprezentacija u drugom šeširu.

U njemu su, osim nas, bar za sada i sledeće reprezentacije: Turska, Ukrajina, Švedska, Vels, Poljska, Mađarska, Grčka, Rumunija, Slovačka, Češka i Norveška. Preciznije, sa njima, ako se nešto ne promeni do žreba, ne možemo da igramo u kvalifikacijama. Evo kako izgledaju svi šeširi:

  • Prvi šešir: Francuska, Španija, Engleska, Belgija, Portugal, Holandija, Italija, Hrvatska, Nemačka, Švajcarska, Danska i Austrija.
  • Drugi šešir: Turska, Ukrajina, Švedska, Vels, Poljska, SRBIJA, Mađarska, Grčka, Rumunija, Slovačka, Češka i Norveška.
  • Treći šešir: Slovenija, Škotska, Irska, Gruzija, Albanija, Severna Makedonija, Finska, Severna Irska, Island, Crna Gora, BiH i Bugarska
  • Četvrti šešir: Izrael, Luksemburg, Jermenija, tzv. Kosovo, Belorusija, Kazahstan, Azerbejdžan, Estonija, Kipar, Letonija, Farska Ostrva i Litvanija
  • Peti šešir: Moldavija, Malta, Andora, Gibraltar, Lihtenštajn i San Marino.
DAX Images/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Evropu će predstavljati ukupno 16 reprezentacija i same kvalifikacije će biti teže. Imaćemo ukupno 12 grupa sa po četiri ili pet reprezentacija i samo pobednici će direktno obezbediti vizu za turnir, dok će sve drugoplasirane ekipe ići u baraž (uz još četiri najbolje rangirane ekipe Lige nacija koje nisu prošle već dalje). Dakle, ukupno 16 timova će se boriti za još četiri dodatna mesta na Svetskom prvenstvu. Ekstremno težak put, mnogo teži nego za Katar.

Kako će izgledati Mundijal 2026. godine?

Shutterstock/Fauzan Fitria 

Na Svetskom prvenstvu u SAD, Meksiku i Kanadi 2026. će ubuduće biti 12 grupa (umesto dosadašnjih osam) od po četiri reprezentacije. Najbolje prvoplasirane i drugoplasirane će proći u narednu fazu, kao što je to i do sada bio slučaj, međutim u nastavak takmičenja će i osam najboljih trećeplasiranih timova. Preciznije, više timova će prođi u nokaut rundu nego što će ispasti posle grupne faze, što FIFA sve radi kako bi povećala profit.

Igraće se čak 40 utakmica više nego što je to bio slučaj od poslednje promene formata 1998. godine, ukupno 104. Zbog toga bi Svetsko prvenstvo trebalo da traje i duže nego obično (čak 39 dana) sve od 11. juna do 19. jula.

Ko su gradovi domaćini Svetskog prvenstva 2026. godine? Vankuver i Toronto su jedini predstavnici Kanade, Monterej, Gvaldalahara i Meksiko Siti jedina tri grada koja "daje" Meksiko, dok SAD dominiraju - tu su Majami, Atlanta, Hjuston, Dalas, Kanzas siti, Filadelfija, Njujork, Boston, Los Anđeles, San Francisko i Sijetl. Što se tiče pomenutih novih 16 mesta na Mundijalu, četiri će dobiti Afrika, po tri Evropa i Azija, po dve Severna Amerika i Južna Amerika, a jednu Pacifik.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Aleksandar Mitrović promašaj na Španija - Srbija  Arena 1 Premium