Najkorisniji igrač ligaškog dela tekuće NBA sezone jeste srpski košarkaš Nikola Jokić! Po treći put u karijeri centar Denver Nagetsa dobio je prestižnu nagradu u najjačoj ligi na svetu, a sada to već nije izuzetak nego pravilo. Tokom prethodne četiri sezone Jokić ima tri MVP titule u ligaškom delu sezone i jedno MVP pruiznanje za nastupe u finalu, pa ga mnogi svrstavaju u sam vrh kada je reč o najboljim košarkašima NBA lige ikada!

Treća MVP titula Nikolu Jokića lansira u društvo legendarnih košarkaša koji su godinama pisali istoriju najjače košarkaške lige na svetu. Sada se srpski centar nalazi u društvu Mozesa Melouna, Larija Birda i Medžika Džonson, a samo petorica igrača u istoriji imaju više MVP priznanja od njega!

Lista košarkaša sa višestrukim MVP nagradama u ligaškom delu NBA lige izgleda ovako:

  • 6 - Karim Abdul Džabar
  • 5 - Bil Rasel, Majkl Džordan
  • 4 - Vilt Čemberlejn, Lebron Džejms
  • 3 - Mozes Meloun, Lari Bird, Medžik Džonson, NIKOLA JOKIĆ
  • 2 - Bob Petit, Karl Meloun, Tim Dankan, Stiv Neš, Stef Kari, Janis Adetokumbo

Kako srpski košarkaš ima tek 29 godina i još nekoliko vrhunskih sezona ispred sebe, uskoro bismo mogli da vidimo novi skok na listi. Narednim MVP priznanjem Jokić bi se izjednačio sa Viltom Čemberlejnom i Lebronom Džejmsom, a ima i onih koji smatraju da je već trebalo da ih stigne.

Prethodne sezone MVP titulu u ligaškom delu sezone osvojio je Džoel Embid, a mnogobrojni košarkaški fanatici smatraju da je Amerikanac kamerunskog porekla uspeo da je "iskuka". Centar Filadelfije igrao je sjajno, ali se MVP nagradom bavio i van terena - često je o njoj govorio u medijima, pa su i navijači tima iz Pensilvanije počeli da vrše pritisak kako bi njihov ljubimac postao najkorisniji igrač lige.

Nikola Jokić je izgubio trofej koji je osvajao u dve uzastopne sezone pre toga, ali je odgovorio na najbolji mogući način. Odveo je Denver Nagetse do prve titule u istoriji franšize iz Kolorada, uz MVP priznanje u finalu. Lako su Jokić, Marej i saigrači savladali Majami i potvrdili da su najbolji tim u ligi, što će im biti jako teško da ponove ove sezone.

(MONDO/D. N.)

BONUS VIDEO:

Nikola Jokić nacrtao pobedu Denvera preko Mareja Arena Sport