Počelo je finale ABA lige, a Crvena zvezda je u krcatoj hali "Aleksandar Nikolić" zabeležila pobedu protiv Partizana (85:82) zahvaljujući hladnokrvnosti Dejana Davidovca koji se pojavio i u finišu meča postao junak. Prvoplasirani tim iz ligaškog dela takmičenja odbranio je domaći teren i krenuo ka šampionskoj tituli u regionu, a ako je verovati tradiciji...

Pobeda nad Partizanom, pobeda na domaćem terenu i pobeda u prvom meču finalne serije do sada su uvek garantovali titulu u regionu! Tradicija je nakon trijumfa Crvene zvezde na strani tima koji predvodi Janis Sferopulos, jer se u ABA ligi retko dešavaju trijumfi na gostujućim parketima, a "pravilo" kaže da nikada ne gubi trofeje onaj koji povede. Razgledajući statistiku iz prethodne decenije, tokom koje se ABA liga u plej-of formatu umesto Fajnal-fora, primetili smo da postoji nekoliko tradicija koje do sada nisu bile srušene kada je reč o borbama za titulu.

KO POBEDI PRVU, ŠAMPION!

Dejan Davidovac
MN Press 

Od kako se igra plej-of u regionalnom takmičenju, "pravilo" je da pobednik prvog meča u finalnoj seriji stiže do titule. Takva je situacija bila u svakoj sezoni do sada, od 2015. godine pa do prethodne, u kojoj je Partizan osvojio prvi trofej u novom sistemu.

Prvu finalnu seriju u regionalnom takmičenju košarkaši Crvene zvezde završili su 2015. godine pobedom nad Cedevitom (3:1), dok je taj tim još bio u Zagrebu. Prvi meč finala završen je rezultatom 68:59, a istakao se Luka Mitrović sa 18 postignutih poena. Godinu dana kasnije Zvezda je "počistila" Megu, koja je u polufinalu učinila uslugu crveno-belima i izbacila Budućnost koja je bila prvoplasirana u ligaškom delu. Na prvom meču finala između Zvezde i Mege blistali su Kvinsi Miler i Maik Cirbes sa po 17 poena, a crveno-beli su pobedili uz sedam poena viška - 95:88.

Crvena zvezda je i treću titulu u regionalnom takmičenju osvojila pobedama nad Cedevitom. Finalna serija počela je 2017. u hali Aleksandar Nikolić, raspoložen je bio Čarls Dženkins sa 20 postignutih poena, a crveno-beli su bili izuzetno ubedljivi (81:66) na početku borbe za trofej i tako najavili novo "čišćenje" u finalima. Cedevita nije pobedila nijedan meč u finalu te godine.

Prekid niza Crvene zvezde kada je reč o titulama u ABA ligi dogodio se u proleće 2018. godine, u turbulentnoj sezoni crveno-belih pod vođstvom Dušana Alimpijevića. Navijači crveno-belih i dalje pamte promašaj Matijasa Lesora protiv Budućnosti Aleksandra Džikića u Podgorici, ali problemi su nastali u Beogradu! U prvom meču serije crnogorski tim je šokirao crveno-bele i napravio brejk koji je kasnije samo materijalizovao na domaćem terenu - bilo je 80:76 za Budućnost uz 20 poena Nikole Ivanovića i 18 Nemanje Gordića. Tim Aleksandra Džikića tada je sa pozicije pleja mučio Zvezdu i ukrao joj titulu!

Veliko rivalstvo Zvezde i Budućnosti nastavljeno je naredne godine, ali tada je do titule stigla Zvezda. Počelo je u Beogradu, pobedom crveno-belih (91:72) uz 19 poena raspoloženog Bilija Berona. Naredna sezona prekinuta je zbog pandemije korona virusa, a od tada su odigrana još tri spektakularna plej-ofa. U sezoni 2020/21 videli smo pet mečeva u finalu, a Zvezda je uspela da odbrani prednost domaćeg terena. Ponovo se protiv Budućnosti iz Podgorice krenulo iz Beograda, a pobedu (82:78) su sa po 23 poena doneli Ognjen Dobrić i Džordan Lojd. Ujedno, ovo je bila i poslednja sezona u kojoj Zvezda i Partizan nisu igrali finale ABA lige!

Sada gledamo treću epizodu, nakon što je prva pripala Crvenoj zvezdi, a druga Partizanu. Crveno-beli su u svojoj šampionskoj sezoni krenuli iz Pionira i na krilima Nikole Ivanovića koji je postigao 18 poena stigli do pobede (90:76) i najavili titulu. Osveta je stigla godinu dana kasnije. Pred navijačima u Beogradskoj areni Partizan je pobedio (88:80), uz impresivnu partiju Zeka Ledeja koji je postigao 24 poena.

Ako je suditi po dosadašnjoj tradiciji, Crvena zvezda ima veće šanse da se domogne titule u ABA ligi. Do sada se nijednom nije desilo da tim koji slavi nakon prvog meča u finalnoj seriji kasnije ispusti iz ruku trofej. Ali... Ostaju nam još najmanje dva meča da vidimo da li će ta tradicija biti produžena.

ŠEST GODINA BEZ BREJKA!

Aleksandar Džikić
MN Press 

Pomenuli smo već da je poslednjih nekoliko godina prvoplasirani tim redovno uspevao da odbrani domaći teren i osvoji titulu u ABA ligi. Regionalna košarkaška scena je takva da igranje pred domaćim navijačima može da bude - često i jeste - presudan faktor u borbama za trofej. Ako bismo "motali" u prošlost, morali bismo da idemo čak do aprila 2018. godine kako bismo se prisetili poslednjeg brejka u finalnoj seriji.

Tada je ekipa podgoričke Budućnosti savladala Crvenu zvezdu u Beogradu, na meču koji smo malopre pomenuli. Na jednoj strani terena blistali su Nikola Ivanović i Nemanja Gordić, a dvocifreni učinak imali još Džastin Doelman i Kajl Gibson, dok je u poraženom timu bolji od ostalih bio Alen Omić. Dvocifren broj poena postigli su Tejlor Ročesti, Stefan Janković i Džejms Feldin, ali to Zvezdi nije bilo dovoljno.

Od devetog aprila 2018. godine, što znači više od šest punih godina, odnosno pet plej-of serija jer se jednom nije igralo zbog korone, gosti ne pobeđuju u finalu ABA lige. Taj podatak bi trebalo da zabrine ljude u Partizanu jer ove godine Crvena zvezda ima prednost domaćeg terena. 

POSLEDNJI BREJK U DERBIJIMA!

Saša Obradović
DS/© MN press, all rights reserved 

Sećate se poslednjeg derbija u ABA ligi na kojem je pobedio gostujući tim? Mala pomoć, nije bilo skoro! Još u novembru 2020. godine, u prvom derbiju sezone, Crvena zvezda je savladala Partizan (86:85) na gostovanju u beogradskoj hali "Ranko Žeravica", a plejmejker Kodi Miler-Mekintajer imao je šut za pobedu i nije uspeo da donese trijumf svom timu. U drugom delu te sezone Zvezda je pobedila na svom terenu, a u naredne dve videli smo čak 14 derbija u regionalnom takmičenju i na svakom od njih pobeđivao je domaćin.

Kada se na to dodaju dva derbija iz ligaškog dela tekuće sezone, kao i pobeda Crvene zvezde u prvom meču finala, dolazimo do brojke od čak 18 uzastopnih mečeva u regionalnom takmičenju na kojima je pobeđivao domaći tim. Zvuči gotovo neverovatno, ali je to još jedan dokaz koliku prednost srpskim timovima donosi igranje pred njihovim navijačima.

Gledajući samo mečeve u ABA ligi Partizan je poslednji put pobedio Crvenu zvezdu na gostujućem parketu još u aprilu 2015. godine. Tada su večiti rivali igrali polufinale ABA lige, crno-beli uspeli da naprave brejk, ali ne i da odbrane domaći teren do kraja serije. Zvezda se vratila sa dva brejka u Pioniru, uz partije za pamćenje Nikole Kalinića, Markusa Vilijamsa i Čarlsa Dženkinsa.

(MONDO/D. N.)

BONUS VIDEO:

Miloš Teodosić i Nemanja Nedović ispraćaju igrače Partizana u svlačionicu MONDO