Tužne vesti dolaze iz Amerike gde je posle borbe sa teškom bolešću preminuo Bil Volton. Nekadašnji MVP NBA lige preminuo je u 72. godini nakon što se dugo borio sa rakom. Košarkaš za koga se i dalje smatra da je najbolji koji je ikada nosio dres Portland Trejl Blejzersa imao je i sjajnu drugu karijeru kao medijska ličnost i stučni konsultant i komentator. 

Bil Volton je košarkaš koji je promenio NBA ligu. Bio je legenda UCLA na kome je igrao od 1971. do 1974. godne i 1974. su ga Portland Trejl Blejzersi uzeli kao prvog pika na draftu. Isplatio im se jer je sa njim kao MVP-em finala Portland uzeo titulu 1977. godine, a godinu dana kasnije je postao MVP regularnog dela lige.

Potom je prešao u San Dijego gde je igrao za Klperse, tim koji će se kasnije prebaciti u Los Anđeles. U poznoj fazi karijere je otišao kod Lerija Birda u Boston i tu je proglašen za najboljeg šestog igrača lige i tada je osvojio drugu NBA titulu. Bio je te sezone rezerva legendarnom Robertu Perišu.

U karijeri je bio lider NBA u blokadama i skokovima 1977. godine, dva puta je bio NBA Ol Star, a Portland mu je povukao broj 32 iz upotrebe. Član je kuće slavnih, a nakon kraja igračke karijere postao je još veća legenda. Počeo je da komentariše utakmice, a njegov ekscentrični stil mu je doneo mnogo obožavatelja. 

Sa suprugom Suzi je dobio četiri sina, a jedan od njih je Luk Volton, nekadašnji košarkaš Lejkersa i NBA trener. Za razliku od oca koji je bio centar Luk je igrao na poziciji krila i nakon završene Arizone uzeli su ga Lejkersi. Tu je igrao od 2003. do 2012. godine, a završio je kairjeru 2013. u Klivlendu. Kao i otac ima dve šampionske titule kao igrač, mada kao neko sa kraja rotacije. Što se tiče trenerske karijere bio je asistent u nekoliko NBA timova i samostalno je vodiio Lejkerse i Kingse. 

(MONDO, N.L.)

BONUS VIDEO: 

Nenad Stefanović o preskakanju koraka i NBA MONDO