Na današnji dan pre 31 godine napustio nas je Dražen Petrović, jedan od najboljih evropskih košarkaša svih vremena. Za neke, bez sumnje i najbolji, pošto je igrao u sasvim drugo vreme, pokazivao nezapamćenu šutersku preciznost u evropskoj košarci, bio strašan u dresu reprezentacije Jugoslavije, pa Hrvatske, dok je takođe uspeo da u NBA zajedno sa Divcem "progura" sve ostale sa neameričkim pasošem.

Nažalost, njegov život okončan je i pre nego što smo videli najbolje od njega. Petrović je poginuo 7. juna 1993. godine u blizini Ingolštata u Nemačkoj, prilikom povratka sa jednog reprezentativnog turnira u Poljskoj. U trenutku nesreće, Dražen Petrović imao je samo 29 godina i stradao je zbog velike magle, ali i neprilagođene brzine kojom je njegova tadašnja devojka Klara Salanci upravljala "golfom".

ANTONIO BAT/EPA Dražen Petrović

Klara je bivša košarkašica i nemačka manekenka koja inače za Draženovu smrt nikada nije odgovarala. Takođe, zajedno sa njima u automobilu je bila i turska košarkašica Hilal Edeba. Njih dve su uz mnogo sreće preživele jeziv sudar, dok je hrvatski košarkaš poginuo, i to dok je u trenutku nesreće spavao.

Kako je došlo do sudara? Detalji istrage su utvrdili da je iz suprotnog smera dolazio kamion, koji je pokušavao da obiđe vozilo ispred sebe, međutim pritom je izgubio kontrolu jer nije video od magle da mu u susret ide "golf". Isprečio se na putu, a pošto je vidljivost bila slaba - automobil u kome je bio Dražen Petrović udario je u kamion. Preminuo je nažalost na licu mesta i nažalost ni dežurna služba koja je stigla na lice mesta nije mogla da pomogne.

"Činjenica je da je Klara vozila prebrzo. Bila je mlada, s malo iskustva u vožnji automobila, i u takvoj situaciji nije se baš mogla najbolje snaći. Doletela je u preprečeni šleper s brzinom većom od 160 kilometara na sat. Čak nije uspela ni da reaguje, da zakoči. I da je pokušala da zaustavi vozilo, pitanje je kako bi sve to prošlo s obzirom na to da se kamion ispred njih pojavio iznenada", ispričao je u jednom intervjuu policajac Binder koji je bio na mestu nesreće.

"A onda je usledio strahoviti udarac od kojeg je Dražen Petrović, koji je u automobilu sedeo, odnosno spavao, na mestu suvozača, poginuo".

Klara Salanci prošla je bez ikakvih posledica, imala je tek ožiljak ispod levog oka, a godinama nakon nesreće izbegavala je da priča na ovu temu. Nikada nije odgovarala na sudu u Nemačkoj pošto nije moglo da se utvrdi da je Klara imala priliku da izbegne nesreću, ali...

"U saobraćajnim nesrećama je uvek problem kada se preklope prebrza vožnja i smrtne posledice. Pitanje uvek glasi da li bi se nesreća izbegla da je vozač vozio sporije, na primer 120 km/h. Ako se dokaže da se mogla izbeći, to je kazneno delo. U slučaju krivice, zakon određuje i kaznu do pet godina zatvora ili novčanu kaznu. Treba biti siguran da se saobraćajna nesreća i smrt Dražena Petrovića ne bi dogodili da je Klara recimo vozila 120 km/h ili 100 km/h", rekao je za advokat specijalizovan za saobraćajno pravo Josip Miličević za "Slobodnu Dalmaciju".

Klara Salanci
EPA/Bernd Weissbrod 

Klara se godinama posle nesreće udala za fudbalera Olivera Birhofa. U pitanju je bivši reprezentativac Nemačke, poznat kao jedan od najboljih igrača glavom svih vremena, a nastupao je za Udineze, Milan, Askoli, Monako...

"Ona je monstrum. Nije čak ni sa Hilal (košarkašicom koja je bila u automobilu, prim. aut.) u kontaktu. Nju nije posećivala ni dok je bila bolesna, iako su dugogodišnje prijateljice i igrale su košarku zajedno od malih nogu. Hilal je studirala u Americi i kada se vratila, Klara ju je pozvala da idu zajedno po Dražena na aerodrom u Frankfurt", ispričala je u jednom intervjuu Biserka Petrović, majka legendarnog hrvatskog košarkaša koja Klaru ne pamti po dobrom.

ŠTA BRAT ACO KAŽE O KLARI?

Dražen Petrović poginuo dok je vozila Klara Salanci, majka je zove monstrum
MN Press Biserka i Aco Petrović, majka i brat legendarnog Dražena.

Ovakav čvrst stav apsolutno razume i Aco Petrović, rođeni brat pokojnog Dražena koji je u intervjuu za "24 sata" objasnio zašto nisu u odnosima sa Klarom: "Jedne godine me Klara kontaktirala jer je želela da dođe na godišnjicu Draženove smrti. Našli smo se na kafi, popričali smo kratko, pitala me kad može doći na grob... S obzirom na to da se mi porodično uvek nalazimo taj dan na Draženovom grobu u 17.20, rekao sam joj da izbegava taj termin jer mama nije apsolutno bila spremna za susret s njom, niti je ikad prihvatila da se njih dve nađu i popričaju".

"Otišli smo ja i Zvonko Orsag, koji je radio u Ciboni, kontaktirali smo policiju koja je vodila istragu, otišli smo i na mesto nesreće... Moj utisak je da je u tom slučaju plaćen danak neiskustvu. Dražen je spavao, nije bio budan, padala je jaka kiša a taj kamion koji se preprečio na putu bio je na jednoj uzbrdici, devojka koja je vozila morala ga je videti jer je sve bilo na ravnom delu puta. Da je to bio iznenadni udes, nakon toga bi na njih naletelo još automobila, bio bi lančani sudar, ali niko drugi nije se sudario, svi su na vreme uspeli stati, svi osim nje... Imala je i treću, zaustavnu traku, mogla je njom proći i zaobići kamion, ali nije... Ekspertizom je utvršeno da ona uopšte nije pomerila volan, nego da se zabila frontalno u kabinu kamiona, i to onom stranom na kojoj je spavao Dražen...", poručio je Aco Petrović..

Aco Petrović je ispričao i da je za smrt rođenog brata saznao u kasnim večernjim časovima 7. juna 1993. godine. Vratio se sa turnira u Poljskoj u Zagreb, da bi ga otac malo pre ponoći nazvao i pokušavao je da mu objasni da su dobili poziv. Razumeo je samo Dražen i saobraćajna nesreća. "Tako sam saznao šta se dogodilo", rekao je Petrović.

VELIKI KOŠARKAŠ - DRAŽEN!

YOUTUBE/PRINTSCREEN/SPORT CLUB, MN Press Dražen Petrović

Sjajni košarkaš ostavio je veliki trag u evropskoj košarci, ali i u NBA ligi, gde je nastupao za Portland i Nju Džersi Nets. U karijeri je igrao i za Šibenku, Cibonu i Real Madrid i sa sva tri tima osvajao je šampionske titule, dok je sa Zagrepčanima je osvojio i dve titule Kupa šampiona. 

Imao je trofejnu karijeru i sa reprezentacijom Jugoslavije, dok je i sa Hrvatskom, nakon raspada države, bio srebrni na Olimpijskim igrama kada ih je u finalu nadigrala Amerika.

Ovog leta u Zagrebu biće odigrana i specijalna utakmica u znak sećanja na Dražena.

BONUS VIDEO:

MONDO Sahrana Dejana Milojevića

(MONDO - M.V.)

rošlo je više od tri decenije od kada je preminuo jedan od najboljih košarkaša sa ovih prostora, mnogi će reći i u čitavoj Evropi. Hrvatski košarkaš Dražen Petrović poginuo je u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila 7. juna 1993. u u blizini Ingolštada prilikom povratka s reprezentativnog turnira u Poljskoj.

Sjajni košarkaš ostavio je veliki trag u evropskoj košarci, ali i u NBA ligi, gde je nastupao za Portland i Nju Džersi Nets. U karijeri je igrao i za Šibenku, Cibonu i Real Madrid i sa sva tri tima osvajao je šampionske titule, dok je sa Zagrepčanima je osvojio i dve titule Kupa šampiona. Poginuo je sa samo 29 godina pošto je njegova tadašnja devojka Klara Salanci izgubila kontrolu nad tamnocrvenim Golfom.