Slušaj vest

Selektor Srbije Svetislav Pešić održao je emotivno obraćanje posle pobede protiv Australije u četvrtfinalu Olimpijskih igara. Uz ocenu utakmice, kritikovao je novinare po više tačaka. "Govorio sam vam, a vi me gledate bledo i ne interesuje vas šta vam pričam. Vas interesuje da li Jokić igra ili ne, da li ovaj ili onaj igra ili ne. A, ja vam objašnjavam da je Australija fantastična ekipa, protiv koje smo promenili odbranu. I da momci nisu pokazali želju za pobedom, karakter, ponos, izgubili bismo utakmicu. Onda bi krenulo da se objašnjava zašto smo izgubili, da trener nije uzeo tajm-aut, da je trebalo da Jokića drži 50 minuta, jer onda sigurno dobijamo utakmice... Onda vi naravno uzmete trenera, pa ga izbistrite je*i ga, totalno, igrače ne puštate, ali je to volim, bolje mene".

Pešiću je zasmetalo to što je u pojedinim medijima komentar o lošem suđenju na Srbija - Južnoi Sudan protumačen tako da su Afrikanci oštećeni. "I drugo, vi ste svi iz Srbije? Znači, vi ste gledali našu utakmicu protiv Južnog Sudana i to što se dešavalo ispod protivničkog koša kada smo tražili protivničke igrače. Vi ne verujete. Videli ste koliko smo strateški napali ispod koša i preko Jokića i preko Milutinova, Petruševa.

Jedanput se svirao faul, jedanput se nije svirao. Počela je utakmica, Bogdan kao naš najbolji spoljni igrač je dobijao udarce u proklizavanju. Ne znam da li ste gledali, očigledno niste, pogledajte je. Dobili smo je i tada i večeras, ali ni tada, ni sada nismo komentarisali suđenje. Dok sam trener, Srbija neće komentarisati suđenje"

"Međutim, protivnički trener je bio više opčinjen sudijama. Staro je pravilo da ko izgubi ima pravo da se ljuti. Ni mi nismo bili srećni sa suđenjem, jer nije pronađen balans i arbitri nisu napravili liniju u kriterijumu. Izraelac Tod Vornik, bivši sudija, jedan od najboljih u Evropi, juče je rekao da je suđenje prešlo crvenu liniju. Bo Dvornik je to rekao, a naši mediji su objavili da je Južni Sudan bio oštećen. Niti se pominje Srbija, niti bilo ko. Za koga vi navijate gospodo? Za koga vi navijate? Da prodate što više lajkova ili da izveštavate?"

Komentarišući utakmicu, on je rekao da je dobro što utakmica ima dva poluvremena, pa je samim tim i njegov tim dobio šansu da se izvuče posle katastrofalnog početka meča. "Počeli smo pod velikim pritiskom. Četvrtfinale je Olimpijskih igara i svaka utakmica je eliminaciona. Mnogo je teško sa mentalnog, psihološkog aspekta, iako većina misli da je mnogo važno da donosiš u napadu odluke sa samopouzdanjem, ipak je totalno obrnuta situacija. Prvi put nam se desilo da smo pod mentalnim, psihološkim pritiskom značaja utakmice. Noge su nam se otkazale. Nismo stigli da napravimo faul, ne zato što su oni fantastični, pogotovo Gidi i Mils, koji je dao 20 poena, a onda za čitavu utakmicu još samo šest"

Kurir/Dado Đilas Pariz 2024

"Samopouzdanje je potrebno za odbranu, a tu smo potpuno podbacili i počeli da gledamo jedni u druge. Oni su to koristili i videli ste kako su napali naše igrace, na granici napada, ne kažem da je uopšte bio faul, ali nismo mogli da nađemo rešenje za njihovu agresivnu odbranu. Dizali su samopouzdanje i samo smo se pretvorili u pratioca igre u na terenu. Sva sreća da u košarci postoje dva poluvremena i da možemo da se presaberemo, da vidimo šta treba da uradimo. Pokazali smo ponos, karakter i moram da kažem da je to bilo... Ne znaš šta je bolje, da loše počneš, pa da pobediš ili da držiš kontinuitet kroz ceo meč, pa da pobediš. Ja sam za ovo drugo i verovatno je potrebno da doživiš i ovakvu utakmicu na turniru".

BONUS VIDEO:Tajm-aut Svetislava Pešić na Sbija - Australija

RTS/screenshot Svetislav Pešić tajm aut