Slušaj vest

Srbija je osvojila bronzanu medalju na Olimpijskim igrama. Sa klupe je "orlove" predvodio Svetislav Pešić koji je tako došao do novog odličja sa nacionalnim timom. Pamti se Evropsko prvenstvo u Istanbulu 2001. godine, pa Svetsko u Indijanapolisu godinu dana kasnije, srebro sa Mundobasketa 2023. godine i sada bronza u Parizu, sve to sa seniorima.

Uspeo je i sa mlađim selekcijama da osvoji zlato u Bormiju (1987. godine), a pre toga je sa timom Jugoslavije do 18 godina slavio na Evropskom prvenstvu za juniore u Austriji (1986. godine), a 1985. je u Bugarskoj slavio sa kadetima. Mnogo uspeha na reprezentativnom nivou, naveli smo samo one sa reprezentacijom Jugoslavije i Srbije.

Zbog svega toga oglasio se njegov sin Marko Pešić i ostavio dirljivu poruku. "Ovo je moj otac. Osvojio je medalju na svakom velikom takmičenju i u mlađim kategorijama i u seniorima. Uzor po posvećenosti, privrženosti i uz mnogo drugih stvari ima želju da nikada ne odustaje i da nikada ne prestaje da uči. Mnogo sam ponosan", napisao je Marko na Tviteru uz fotografiju Svetislava Pešića.

Kurir/Dado Đilas Pobeda Srbije protiv Nemačke OI

U Indijanapolisu je predvodio "orlove" do pobede protiv Amerike i moglo je tako da bude i u Parizu. Vodila je Srbija u većem delu meča, imala i 17 poena prednosti, ali su se Amerikanci izvukli u poslednja dva minuta i otišli u borbu za zlato sa Francuskom. Srbija je morala u meč za bronzu i uspela je da savlada Nemačku i da dođe do odličja (93:83).

BONUS VIDEO:

RTS1 slavlje košarkaša srbije