Slušaj vest

Reprezentacija Srbije u basketu 3x3 je u četvrtfinalu Evropskog prvenstva u Beču pobedila Holandiju 21:16 i plasirala se u polufinale, gde će u nedelju igrati protiv Švajcarske koja je bila bolja od Velike Britanije. Polufinalni meč našeg tima zakazan je za 13:25, a još jedna pobeda reprezentacije u basketu odvela bi naš tim do borbe za zlatnu medalju.

Iako se reprezentacija Srbije mučila u grupnoj fazi turnira, kada je upisan i poraz od Španije, sada deluje da je sve na svom mestu i da reprezentativci igraju u formi koja je potrebna za odbranu titule. Od novog stizanja na evropski tron deli ih dve pobede, a protivnik u eventualnom finalu biće bolja selekcija iz okršaja domaćina Austrije i Litvanije, jednog od naših najvećih rivala prethodnih sezona.

Naša ekipa je lošije krenula u četvrtfinalu, imala rezultatski zaostatak u prvom delu meča, da bi potom vođena sjajnim Strahinjom Stojačićem došla do preokreta i nadigrala olimpijske šampione. Posle uvodnog vođstva Holanđana, od 9:9 se praktično igralo poen za poen, i tako do 16:16. U završnici je Holandija stala, naši momci su ušli u pravi ritam i uspešno priveli meč kraju. Poslednji poen je postigao Marko Branković sa penala i doneo Srbiji velikih 21:16. Odličan je bio i Stefan Kojić čiji je šut za dva poena u mnogome uticao na konačan ishod četvrtfinala.

Podsećamo, na nedavno završenim Olimpijskim igrama u Parizu reprezentacija Srbije je doživela neugodan poraz od Francuske u četvrtfinalu i tako propustila da osvoji odličje, iako je bila među najvećim favoritima za zlato. Na tom turniru su igrali Strahinja Stojačić, Dejan Majstorović, Marko Branković i Mihajlo Vasić, dok je za Evropsko prvenstvo tim znatno izmenjen. Sada reprezentaciju čine pomenuti Stojačić i Branković, kao i dvojica novajlija - Nemanja Barać i Stefan Kojić.

Ovo je deveto Evropsko prvenstvo u basketu 3x3, a Srbija je osvojila poslednjih pet takmičenja. Počelo je trijumfom Rumunije davne 2014. godine, zatim su po jednu titulu osvojile Slovenija i Letonija, a onda je 2018. godine počela dominacija Srbije.

BONUS VIDEO:

instagram/slavo_3 Marko Jarić rešava partije basketa