Slušaj vest

Srbija se sa Olimpijskih igara u Parizu vratila sa dve medalje iz ekipnih sportova. Vaterpolisti su osvojili zlato, a košarkaši bronzu, a deo vaterpolo tima je bio naš proslavljeni odbojkaš Andrija Gerić. On je već godinama sportski psiholog i Uroš Stevanović ga je zvao da bude stručna pomoć u stručnom štabu vaterpolo tima. 

Sada je Gerić u intervjuu za "Nedeljnik" između ostalog govorio i o proslavi bronze naših košarkaša. Odmah posle meča sa Nemačkom koji je odigran pre podne krenulo je da se slavi.

"Njihovo slavlje je okej, ali nije bio momenat za tako nešto. Prvo je trebalo da prođu medalje. A to što ne mogu da ih nađu gde su… U kafani, to meni lično nije simpatično, ali jeste srpskom narodu. Na neki način je nekultura i nepoštovanje drugih učesnika turnira. I ti drugi su nešto postigli. I uvek moraš poštovati svog protivnika, to je vrednost sporta koju prvo treba da naučiš! I ja sam osvajao svašta i slavili smo uspehe, ali mislim da su preuranjeno slavili na taj način", rekao je Andrija Gerić za "Nedeljnik".

Kurir/Dado Đilas Košarkaši Srbije Olimpijske igre 2024

Sam Gerić ima jednu bronzu sa Olimpijskih igara i to u dresu SRJ Jugoslavije iz Atlante 1996. godine, a u Sidneju 2000. bio je deo najvećeg uspeha srpske odbojke kada je osvojio zlato. Tada je bio najbolji bloker turnira, a sada je uspešan sportski psiholog.

"Sport je nešto u čemu smo mi jako dobri na svetu, a malo je toga, i onda se ljudi projektuju i uspeh je uspeh čitave nacije. I to tako treba da bude. Jedan pesnik mi je rekao: ja vama zavidim zato što vi možete da oduševite čitavu naciju, ogroman broj ljudi, u jednom trenutku, a ja pišem pesme i ko zna ko će ih jednom pročitati i osetiti sve te emocije. A vi te emocije prenosite u sekundi. I zato je sport lep. I ja sam plakao kad je Novak osvojio medalju, siguran sam da je pola Srbije plakalo. Svi smo to nekako priželjkivali i to je njemu bilo važno. To je mehanizam projekcije u sportu", rekao je on. 

U Sidneju je ta generacija Jugoslavije počela porazom do Rusije, pa je onda i Italija bila bolja od nas, a onda su se ređale pobede nad SAD, Argentinom, i Južnom Korejom. U četvrfinalu smo u pet setova bili bolji od Holandije, a u polufinalu i finalu smo razbili Italiju i Rusiju sa po 3:0. 

(MONDO, N.L.)

BONUS VIDEO: 

Kurir TV "KO SE BAVI SPORTOM SAMO DA BI POSTAO NOLE ILI JOKIĆ, BOLJE DA ODUSTANE" Gerić: Niko ne bi svakodnevno mučenje, svi bi PEHAR