Slušaj vest

Vlade Divac dobio je i zvižduke u Zagrebu, na košarkaškom događaju u čast Dražena Petrovića, njegovog legendarnog saigrača iz reprezentacije Jugoslavije, a potom i kapitena Hrvatske.

Stradali velikan evropske košarke poginuo je 1993. godine, a njegova porodica na čelu sa bratom Aleksandrom Petrovićem i bratom Biserkom organizovala je spektakl u glavnom gradu Hrvatske, koji je obeležila i navedena scena sa Divcem.

Aco Petrović ustao je sa stolice i smirivao deo publike koji je zviždao Divcu, a ti zvižduci pokazali su da mu deo javnosti i Hrvatske i dalje nije oprostio Buenos Ajres i skandal u kojem je otrgnuo zastavu jednom hrvatskom navijaču.

"Ja sam taj koji je uneo zastavu u dvoranu"

Vlade Divac
VINCE BUCCI / AFP / Profimedia 

Nakon osvajanja Svetskog prvenstva 1990. godine, Divac je od navijača Tomasa Šakića oteo šahovnicu i bacio je na pod. Godinama posle toga, Šakić je ovako govorio o tom momentu i reakciji srpskog košarkaša koju su mu mnogi u Hrvatskoj zamerili i još nisu oprostili.

"Ja sam čovek koji je ušao u dvoranu Luna Park s hrvatskom zastavom, ona je porodična stvar. Ali da budem iskren, Divac mi je uzeo zastavu, ali je posle vratio. Nikad nije pljunuo na nju, niti je gazio po njoj. Otimanje zastave je bilo uvredljivo, pokazao je manjak poštovanja, ali nije pljunuo na nju", govorio je Šakić o tom trenutku.

Pogledajte tu situaciju:

Sa izbijanjem građanskog rata u Jugoslaviji, Divčev i Petrovićev odnos više nikad nije bio isti i Amerikanci su o njemu napisali dirljiv dokumentarac "Jednom braća".

MONDO Vlade Divac