Slušaj vest

Vlade Divac se pojavio na memorijalnom meču u čast Dražena Petrovića u Zagrebu, a tu je izviždan! Nisu mu oprostili u komšiluku bacanje zastave sa Svetskog prvenstva 1990. godine, pa je i Aco Petrović morao da smiruje strasti u Areni. Više puta je ispričana priča o zastavi iz Argentine, postojalo je mnogo verzija i kako bi i sam Vlade Divac rekao: "Fascinantno mi je da se i nakon skoro 30 godina ta priča povlači i uvek čujem nešto novo". Ipak, svedočenja učesnika, očevidaca i bliskih prjatelja daju pravu sliku o događaju.

Mnogo je toga o ovoj temi ispričano, mnogo je toga i izmišljeno pa se tako i Goran Grbovićrekao šta misli o tome. Nekadašnji košarkaš Partizana objasnio je ko je zapravo Dražen Petrović. Dotakao se i dokumentarca "Jednom braća" u režiji ESPN koji je ispričao priču o odnosu Divca i Petrovića.

"Mrzim jednostrano ispričane priče. Šta su Amerikanci znali o Draženu i Divcu? Ništa. Njima kažeš Croatia, oni ponove Kazahstan, kažeš im Srbija, oni kažu Sirija. Veze s mozgom nemaju. Onaj ESPN, pa to nije čak ni Holivud, to je Las Vegas. Ako za života nisi rekao nekome nešto dok je taj bio živ, onda nemoj ni kad te osobe više nema", rekao je Grbović za "Indeks".

A, o tome kakav je zapravo Petrović bio najbolje svedoči anegdota sa pobedničkog postolja. "Kad smo osvojili zlato na Univerzijadi u Zagrebu 1987. godine, medalje nam je delio Josip Vrhovec, u to vreme jedan od najvažnijih političara u Jugoslaviji i član Predsedništva SFRJ. Ja Draženu nešto prokomentarišem, a on me samo pogleda i pita: ''A ko je taj?'' Takav je bio Dražen i takvog ga pamtim i ne želim da ga pamtim nikako drugačije", zaključio je Grbović.

A ŠTA SE ZAPRAVO DESILO?

YOUTUBE/PRINTSCREEN/SPORT CLUB, MN Press Dražen Petrović

 Reči Gorana Grbovića jasno su opisale kakav je čovek bio Petrović, ali izjava Hrvata čija je zastava završila na terenu dala je i dovoljno informacija o tome kakav je Vlade Divac. Kako se situacija te 1990. u Argentini odvijala precizno je opisao Tomas Šakić, Hrvat iz Argentine koji je sve i "zakuvao". "Ja sam čovek koji je ušao u dvoranu Luna Park s hrvatskom zastavom, ona je porodična stvar. Ali da budem iskren, Divac mi je uzeo zastavu, ali je posle vratio. Nikad nije pljunuo na nju, niti je gazio po njoj", priznao je Šakić za argentinske medije.

Posle reči Gorana Grbovića i priznanja Hrvata čija je zastava bila na terenu jasno je da sve ostale priče služe jedino kao bi unele razdor u prijateljstvo. I sam Divac više puta je komentarisao incident.

"Uvek je bolje nešto pogledati svojim očima nego mišljenje kreirati na temelju onoga što ljudi pričaju. Fascinantno mi je da se i nakon skoro 30 godina ta priča povlači i uvek čujem nešto novo, da sam uradio ovo, da sam uradio ono", rekao je Divac, a potom i dodao: "Tada je postojala Jugoslavija i u tom trenutku na parketu nisu bile potrebne nikakve druge zastave. Toj zastavi, koja se pojavila na parketu, tu nije bilo mesto. Ta zastava nije bila hrvatska. Barem nije imala obeležja kakva je imala službena hrvatska zastava u to vreme. Ponavljam, Jugoslavija je postala prvak sveta, mi smo tada igrali za tu zemlju i ni jedna zastava osim jugoslovenske u tom trenutku ne bi imala šta da traži na parketu. Mislim da sam bio jasan", rekao je Divac.

BONUS VIDEO: 

MONDO Vlade Divac