Slušaj vest

Posle 12 sezona u NBA ligi, Evan Furnije je stigao nazad u Evroligu! Igraće za Olimpijakos i probaće da osvoji titulu prvaka Evrope sa timom iz Pireja, a nakon što je spektakularno dočekan u Grčkoj dotakao se razlika između evropske i NBA košarke. Mnogi pamte reči Luke Dončića da je mnogo lakše postizati poene u NBA ligi, a sada je to isksuni Furnije objasnio zašto je to tako. 

"U NBA postoje bolji defanzivci "na lopti", igrači koji mogu lakše da vas pojure. Ali ako možete da prođete svog čuvara lakše je postići poene u NBA nego u Evropi. Zato igrači kao Luka Dončić kažu da je lakše postići poene u NBA. On u svakom napadu prođe svog igrača. Ako u Evropi prođete svog igrača drugi i treći defanzivac će se stvoriti odmah da pomognu", objasnio je Furnije. 

Luka Dončić koji je kao tinejdžer dominirao u Evroligi i koji je u Beogradu 2018. godine osvojio Evroligu sa Real Madridom u Beogradu jasno je i detaljno potkrepio svoje stavove. "Evropska košarka je mnogo više timska, tu ima mnogo više taktike. Mnogo je drugačije jer je teren manji, pravila nisu ista, a i faulovi se drugačije sude. Sve je drugačije i imate manje vremena. Kada igrate u NBA postoje neki igrači koje je skoro nemoguće sačuvati. Zato je u NBA mnogo teže da se igra. Uvek kažem, lakše je postizati poene u NBA zbog drugačijih pravila, manje prostora i vremena koje imate u Evropi. Ali su u NBA mnogo bolji košarkaši", iskren je bio Slovenac.

Evan Furnije je u Evropi igrao za Nanter i Poiter, a onda je kao 20. pik prve runde otišao u NBA. Igrao je u Denveru, Orlandu, Bostonu, Njujorku i Detroitu, a sada nije hteo da pristane na veteransku ulogu i tražio je minute i poene u rukama. Zato je izabrao da dođe u Olimpijakos.

(MONDO, N.L.)

BONUS VIDEO: 

MONDO/Milutin Vujičić Luka Dončić jedan je od nas