Slušaj vest

Svetislav Pešić više nije selektor košarkaške reprezentacije Srbije, prema svemu sudeći Košarkaški savez ispred sebe ima težak zadatak - pronaći dostojnu zamenu vanvremenskom treneru. Vest o odluci Pešića da ode sa klupe je pokrenula lavinu na drštvenim mrežama. Sam odabir proslavljenog trenera za funkciju prvog čoveka struke na čelu Orlova bio je predmet debata te 2021, pa je tako i njegovo povlačenje privuklo veliku pažnju. 

Košarkaški stručnjaci i bivši igrači davali su svoje ocene i sud zbog povratka Pešića. Bilo je komentara podrške i poverenja u novog/starog trenera, ali i brojnih osuda. Ipak, vreme je pokazalo da su kritike bile neosnovane i da je bivši trener Crvene zvezde predano i pedantno obavljao svoj posao. Zbog mnogobrojnih kritika upućenih na račun Pešića oglasio se i bivši igrač Partizana

Ratko Varda često se oglašava na društvenim mrežama i ne krije stavove o raznim temama, a najsvežiji su bili komentari na račun kluba iz Humske i donedavnog kapitena. Ovog puta je imao potrebu da javno podrži, ali i izvini se Pešiću: "Hvala, selektore za sve i što ste sve, pa i mene ućutkali i predvodili Srbiju do dve medalje", napisao je bivši igrač Partizana.

Svetislav Pešić možda nije najbolje započeo posao na trenerskoj klupi Orlova. Ostao je gorak ukus posle poraza u osmini finala Evropskog prvenstva 2022. što je bio dovoljan šlagort da se pokrenu teme o kvalitetima selektora da se prilagodi modernoj košarci. Ipak, Pešiću nije trebalo mnogo vremena za demantovanje, u naredne dve godine ostvario je neverovatan uspeh. Najpre je 2023. na Svetskom prvenstvu u Manili izborio srebrnu medalju, a godinu dana kasnije okitio se bronzom na Igrama u Parizu. Sjajni uspesi nisu proizvod slučajnosti, a o tome govori i podatak da je pre nešto više od 20 godina sa reprezentacijom SR Jugoslavije izborio je dve zlatne medalje, prvu 2001. na smotri Evropljana i čuvenu 2002. u Indijanapolisu na Svetskom prvenstvu

Sportklub/Printscreen Hit scena iz svlačionice Srbije.

Pitanje naslednika

Posle vesti o odlasku Pešića postavlja se pitanje naslednika. Nedavno je Željko Obradović još jednom potvrdio svoju odluku da se neće ponovo naći na čelu Orlova: "Mislim da je nemoguće da se vratim na klupu reprezentacije Srbije, tu knjigu smo zatvorili još 2005", naglasio je Obradović. Takođe, činjenica je da je teško biti na čelu reprezentacije i kluba, što je i sam donedavni selektor apostrofirao, ali se i pored toga pojavljuju imena poznatih srpskih stručnjaka poput Saše Obradovića, Dušana Alimpijevića, Aleksandra Džikića ili eventualni povratak Igora Kokoškova. Na podužoj listi trenera jedino je ostalo ime Saše Đorđevića koji trenutno nema angažman. Ipak, o novom imenu se trenutno samo priča, pošto je prvo neophodno odabrati predsednika KSS-a. 

BONUS VIDEO: 

Kurir televizija Svetislav Pešić na dočeku u Skupštini grada