Slušaj vest

Vest o odlasku Svetislava Pešića je uzdrmala javnost i to ne samo u Srbiji. Naime, Svetska košarkaška federacija (FIBA) je poseban tekst posvetila upravo bivšem selektoru Orlova. 

Na najjednostavniji način, a opet sa dovoljno opisa FIBA je uvela čitaoca: "Samo nekoliko nedelja nakon što je svoju domovinu odveo do bronzane medalje na Olimpijskim igrama u Parizu Svetislav Pešić je odlučio da je vreme da ode". Tekst je punog citata i zanimljivog razmišljanja proslavljenog trenera, ali i konstatacija da je reč o jednom od najuspešnijih trenera svih vremena. U prilog tome govori: "Tim Jugoslavije pre 22 godine pobedio je SAD u četvrfinalu pre nego što je osvojio Svetsko prvenstvo. Taj uspeh nad Amerikancima bio je prvi put da je neka zemlja izbacila sa turnira tim SAD sastavljen od NBA igrača". 

MN Press Pešić

U tekstu su navedeni i brojni uspesi selektora. Počev od osvajanja Evrobasketa sa Nemačkom 1993. potom na istom takmičenju 2001, ali sa Jugoslavijom , kao i Svetsko prvenstvo 2002. u Indijanapolisu. Bilo je reči i o drugom mandatu na klupi reprezentacije Srbije i od dve velike medalje - srebru na Svetskom prvenstvu u Manili 2023. i nedavno osvojenoj bronzi na Igrama u Parizu. Posle ovako izdeklamovanih rezultata, FIBA nije imala drugog izbora do da zaključi: "Pešić ostavlja Srbiju u dobroj situaciji i napušta međunarodnu košarku kao pobednik".

FIBA još ističe i da je Pešić od 2020. godine član njihove Kuće slavnih, uz još jednu zanimljivost: "On je jedini trener koji je osvojio Evrobasket sa dve različite zemlje, Nemačkom i Jugoslavijom". Podsetili su i na njegovu dugu trenersku karijeru koja je počela još 1984. godine kada je radio s mlađim selekcijama Jugoslavije.

BONUS VIDEO: 

Kurir televizija Svetislav Pešić na dočeku u Skupštini grada