Slušaj vest

Košarkaši Partizana nisu uspeli pobedom da otvore sezonu u Evroligi, pošto su na gostovanju Baskoniji poraženi (88:82) od španskog predstavnika. Nakon dve pobede u regionalnom takmičenju ovo je bio prvi poraz potpuno novog tima koji predvodi Željko Obradović, a meč u Vitoriji možda nam je otkrio kako će Partizan izgledati ove sezone.

Najtrofejniji evropski trener koristio je na meču Baskonija - Partizan samo osmoricu košarkaša, a maksimalno skraćivanje rotacije obično nije karakteristično za početak sezone. Većina trenera, pa i oni najbolji, pri kraju sezone "precrta" određeni broj košarkaša i sa manje igrača pokušava da stigne do trofeja. Recimo, po tome je karakterističan Ergin Ataman, koji poslednjih nekoliko sezona dominira Evroligom, prvo na klupi Efesa i zatim na klupi Panatinaikosa. Željko Obradović je rotaciju skratio na početku i postoje razlozi za to.

Prvi je izostanak dvojice igrača - Dvejna Vašingtona koji je u SAD i Ajzee Majka koji je povređen. Pošto nisu bili u timu, saigrači su morali da podele i njihovu minutažu, a to bi trebalo da se promeni u narednom periodu. Takođe, izostanak dvojice stranih košarkaša koji su tokom leta stigli u klub napravio je mesta za srpske igrače koji ove sezone neće imati preveliku minutažu u evroligaškim okvirima - starosedelac Balša Koprivica i letnja pojačanja Arijan Lakić, Mario Nakić i Aleksej Pokuševski nisu dobili ni sekund na parketu. Jedino iznenađenje tu je "Poku", koji je stigao iz NBA lige i odigrao je veoma pristojno mečeve u pripremnom periodu.

Jasno je da će sva četvorica morati mnogo da rade kako bi se nametnuli, jer je trener koji je Partizanu doneo jedinu evropsku titulu odlučio da sa manje od 12 igrača nastupa na mečevima Evrolige ove sezone. Tim Željka Obradovića nosiće desetorica igrača koji su tokom leta i projektovani za takve uloge, dok će svi ostali morati kroz napredak na treinzima i pametno trošenje sekundi na parketu da pokažu kvalitet za ozbiljnu ulogu u ABA ligi i šansu protiv najboljih u Evropi.

Šta je sa Dvejnom Vašingtonom?

Prethodnih dana Partizan je sticajem okolnosti učestvovao u NBA trejdu i na veoma neobičan način bio njegov deo. Amerikanac Dvejn Vašington mlađi bio je "kusur" u trejdu Minesote, Njujorka i Šarlota, a da bi ga poslali u Hornetse Niksi su prvo morali da ga otkupe od Partizana. Prethodne sezone je Dvejn Vašington mlađi imao nekoliko kratkoročnih ugovora sa Njujork Niksima i zato je bio idealan kandidat da ga uključe u trejd, a pošto se u međuvremenu preselio na drugi kraj planete...

Dvejn Vašington
Antonio Ahel/ATAImages 

Partizan je zaradio od ovog posla, ali se u Beogradu nadaju da će dobiti i igrača. Pretpostavlja se da će Šarlot otpustiti Vašingtona jer im nije potreban za predstojeću sezonu, a tada će crno-beli želeti da nastave saradnju sa igračem koji je tokom leta stigao u klub kao jedno od najvećih pojačanja. Međutim, ukoliko Šarlot Hornetsi zadrže Vašingtona, u Partizanu će morati da se okrenu tržištu i da angažuju novog beka koji bi postao jedan od nosilaca ekipe u narednom periodu.

Kada se vraća Ajzea Majk?

Navodno, krilni centar Partizana još nije počeo da trenira sa ostatkom ekipe, pa ostaje da se vidi kada će on biti sposoban da "proširi" rotaciju crno-belih. Na početku sezone Partizanu "škripi" na poziciji četiri, Obradović je često igrao sa dve klasične petice istovremeno na parketu, a jasno je da bi Majk doneo drugu dimenziju timu. Prethodne sezone prosečno je imao 4,4 skoka u Evrokupu, pa bi trebalo da pomogne ekipi u tom segmentu. Pošto je visok 203 centimetra, ekipa ne bi ispaštala dok bi menjao jednog od dvojice centara koji su sličnih gabarita.

KK Partizan na početku sezone MONDO analiza
MN Press 

Ipak, Željko Obradović još nema na raspolaganju Kanađanina koji je stigao iz Francuske. "Jedini problem koji imamo je povreda Ajzeje Majka, pa ne znamo gde se nalazimo kada je u pitanju startna četvorka. Mislim da će da se vrati narednih dana treninzima, pa ćemo da vidimo kakva je tu situacija", rekao je pre desetak dana Zoran Savić, ali Majka još nismo videli na terenu pošto e povredio na prvom treningu pred novu sezonu.

Možda je rešenje za Partizan i traženje novog krilnog centra, koji bi na kratkoročan ugovor stigao u Beograd, odradio nekoliko nedelja sa crno-belima, pomogao ostalim visokim igračima u timu i zatim napustio klub kad se oporavi Majk. Postoji i lista krilnih centara na koje bi Partizan mogao da se osloni u tom slučaju, ako neki od njih zadovoljava ukuse struke u klubu.

ABA liga širi rotaciju

Partizan je pre meča u Evroligi odigrao dve utakmice regionalnog takmičenja i Željko Obradović na tim mečevima nije koristio mali broj košarkaša. Tokom ubedljive pobede protiv čačanskog Borca u prvom kolu ABA lige veliku minutažu imali su Aleksej Pokuševski (23:33), Mario Nakić (21:59) i Balša Koprivica (17:18). Koprivica je minutažu čak i poveđao u drugom kolu protiv Spartaka u Subotici, dok su Pokuševski i Nakić igrali, ali daleko manje nego u prvom kolu.

Željko Obradović, Balša Koprivica
MN Press 

Na prve tri utakmice u sezoni minutažu nisu dobili Arijan Lakić, Mitar Bošnjaković i Aleksa Dimitrijević, a teško je i očekivati da će za njih biti mnogo prostora u Evroligi. Mnogo je verovatniji scenario u kojem se kroz regionalno takmičenje, protiv lakših rivala, nameću treneru Obradoviću za nešto veću ulogu i minute na terenu. Naravno, regionalno takmičenje moraće maksimalno da koriste i potencijalni srpski reprezentativci Nakić, Pokuševski i Koprivica.

Bonus video:

Mondo/Nemanaja Stanojčić Partizan himna na početku nove sezone ABA lige