Slušaj vest

Košarkaški klub Partizan u novu sezonu ulazi sa potpuno novim timom, crno-beli dres zadržali su samo Balšu Koprivicu i mladog Aleksu Dimitirjevića. Zatim su u klub iz Humske stigla brojna, nova imena koja su predstavila na spektakularan način na crno-beloj simfoniji. Ipak, nije sve teklo po planu - Ajzeja Majk se povredio već na prvom treningu.

Kanađanin je ovog leta došao u Partizan kao zamena za Zeka Ledeja i Alena Smailagića, ali i kao veliko pojačanje - bio je član idealne petorke Evrokupa. Međutim, peh na startu priprema za predstojeću sezonu udaljio ga je od terena na neko vreme. Ipak, prema izjavi sportskog direktora Partizana Zorana Savićanije poznato kako će se oporavak odvijati. "Jedini problem koji imamo je povreda Ajzeje Majka, pa ne znamo gde se nalazimo kada je u pitanju startna četvorka. Mislim da će da se vrati narednih dana treninzima, pa ćemo da vidimo kakva je tu situacija", rekao je Savić.

Logičan sled okolnosti nalaže da bi Partizan mogao i da pronađe zamenu ako bi potrajao oporavak bivšeg igrača Burga. Evo koga bi od slobodnih igrača na tržištu mogli da pogledaju crno-beli.

Džordan Miki

12163457 (1).jpg
ERDEM SAHIN/EPA 

Reč je o tridesetogodišnjem momku iz Dalasa koji je karijeru započeo u Bostonu, ali je većinu vremena provodio u razvojnoj ligi, potom je put nastavio u Majamiju, Himkiju, Realu iz Madrida, Zenitu, a prethodne dve sezone nosio je dres Virtusa. U Evroligi je tokom 2023/24. prosečno beležio 8,7 poena i četiri skokova po meču. Igra na pozciji krilnog centra i centra, snaga mu omogućava da bude dominantan u reketu, ali uspeva da bude precizan i izvan linije 6,75 - u protekloj sezoni efikasnost šuta za tri je bila 40 procenata.

Džon Braun III

Braun je američki košarkaš koji je u Evropu došao potpisivanjem ugovora sa Virtusom iz Rima, potom je karijeru nastavio u Trevizu, zatim u Brindizu. "Odskočna daska" u karijeri mu je bio Uniks iz kojeg je 2022. prešao u Monako. U prethodnoj sezoni je na 33 meča u Evroligi prosečno beležio 5,8 poena i 3,8 skokova, ujedno je jedan od najboljih susreta odigrao upravo protiv Partizana kad je postigao 10 poena.

Luk Sikma

11989970 (1).jpg
ANNA SZILAGYI/EPA 

Iskusni Amerikanac - Luk Sikma je još jedna opcija za Partizan. Tridesetpetogodišnjak je prošle sezone nosio crveno-beli dres, odnosno branio je boje Olimpijakosa. Prethodni dogovor je bio da Amerikanac ostane dve godine u klubu iz Pireja, ali su se ovog leta razišli. Sikma je u redove grčkog kluba došao kao značajno pojačanje iz berlinske Albe u kojoj je u sezoni 2022/23. odigrao 33 mečeva u Evroligi i od toga je 30 puta bio starter. Stigao je sa prosekom 8,3, ali u sezoni za nama nije mogao da pruži sličan učinak i u Olimpijakosu - sezonu u Evroligi završio je sa 2,6 poena po susretu.

Daleko je to od učinka iz 2019. kada je bio MVP Evrokupa, ali možda bi bio solidan kao igrač koji "pokriva" Majka, dok se ne vrati u punu formu.

Dešon Tomas

11231106 (1).jpg
Filip Singer/EPA 

Reč je o Amerikancu sa značajnim evropskim iskustvom. Tokom karijere nosio je dresove Barselone, Efesa, Panatinaikosa, Bajerna, a sezonu za nama proveo je u ASVEL-u. U francuski klub došao je iz Huventufa tokom zimskog prelaznog roka, ali je od leta postao slobodan igrač. Prosečno je beležio 8,5 poena i 3,8 skokova. Tomas se nešto slabije snalazi u šutu za tri poena, ali utisak u potpunosti popravlja sa poludistance i u reketu.

Aleksa Novaković

profimedia-0823527593.jpg
Maksim Konstantinov / Zuma Press/© Maksim Konstantinov / SOPA Images / Profimedia 

Još jedan krilni igrač je na listi slobodnih - Aleksa Novaković. Važno je znati da se Novaković bavio koledž košarkom, nakon čega je dve sezone proveo u italijanskim klubovima da bi od 2017. došao u Mladost iz Zemuna. Potom je igrao za Novi Pazar i Borac iz Čačka u kojem je bio jedan od lidera ekipe sa prosekom 9,8 poena, a 2023. potpisao je ugovor sa ruskim Nižnjim u kojem je pružao odlične partije. U VTB ligi je odigrao 31 meč, a na terenu je prosečno provodio nešto manje od 21 minuta, za to vreme je beležio 6,9 poena i 3,5 skokova. U junu 2022. selektor reprezentacije Srbije Svetislav Pešić prepoznao je potencijal krilnog igrača, pa se ime Alekse Novakovića našlo na spisku za kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2023. 

BONUS VIDEO:

MONDO/Nemanja Stanojčić Bogdan Bogdanović o Pešiću i Partizanu