Slušaj vest

Koliko mogu Nikola Jokić i Bogdan Bogdanović u NBA ligi? Dokle može Partizan u Evroligi? Zašto ne prati Crvenu zvezdu u elitnom takmičenju i kakve su sličnosti između Lebrona Džejmsa i najboljeg srpskog košarkaša? To su samo neka od pitanja na koja je odgovorio Aleksandar Saša Pavlović.

Nekadašnji NBA igrač, igrač Partizana, a sada član upravnog odbora crno-belih je u intervjuu za MONDO pričao upravo o tim temama. Otkrio nam je i šta razlikuje trenutni tim Željka Obradovića od onog od prošle sezone. Za početak, krenuli smo od najjače košarkaške lige na svetu. "Svi pratimo Denver i Jokića koji je najbolji košarkaš na planeti trenutno, možda i svih vremena", počeo je Pavlović razgovor za MONDO.

Sada se Nikoli pridružio i nekadašnji MVP i čovek koji je "tripl-dabl mašina" Rasel Vestbruk. "Dolaskom Vestbruka, ako ostanu zdravi, da će doći do finala. Verujem u kombinaciju sa Raselom, dosta ljudi je skeptično zbog njegovih sezona u prošlosti gde nije hteo da prihvati sporednu ulogu. Sazreo je, došao je u tim gde zna ko se pita i ko je Jokić. Potvrdio je tako da je spreman da radi za ekipu i to dosta govori. To su dve tripl-dabl mašine, najbolji sa tim statistikama, očekujem titulu."

"Bogdan je pobednik, Nikola je efikasniji od Lebrona"

MN Press Nikola Jokić i Bogdan Bogdanović

Koliko je Jokić superioran u NBA ligi najbolje govori i to što je Minesota prošle godine napravila tim samo da bi zaustavila njega. "Način na koji Nikola igra i dominira je dosta promenio razmišljanje protivničkih trenera, taktički su morali mnogo da promene. On prenosi loptu, asistira, svi prave supertim da bi sprečili Nikolu i Denver da dođu do finala. Amerika je napravila ekipu na Olimpijskim igrama da bi parirali Jokiću, nisu mu parirali, ali na našu veliku žalost dobili su meč. Došli su sa tri najbolja centra da bi čuvali jednog igrača kao što je Nikola Jokić i to dosta govori o svemu. Mislim da su samo na Srbiju bili fokusirani iz tih razloga."

Pošto je Pavlović igrao sa Lebronom Džejmsom, jedno od pitanja bilo je i da uporedi njih dvojicu. "Vrlo slični igrači. Obojica znaju da daju koš, da asistiraju. Ono što Džejms jako dobro radi i što ga dovodi do toga da se priča da li je najbolji ikada, to Jokić radi isto sa duplo manje potrošenih lopti i mnogo efikasnije. Mislio sam da ne može da se pojavi sličan igrač Lebronu, ali to što Nikola radi je bolje i efikasnije."

Bogdan Bogdanović i Saša Pavlović
Ivica Veselinov/© MN press, all rights reserved 

On odlično poznaje i Bogdana Bogdanovića, veruje u kapitena srpske reprezentacije. "Kada je Bogdan u pitanju. Igrao sam sa njim kada je bio klinac, imao sam tu sreću da delimo teren i svlačionicu, pratim njegovu karijeru. To je najveći pobednik sa kojim sam igrao u karijeri. Kada je on u pitanju, uvek treba očekivati da njegov tim ide do kraja. Kada izađe na teren, on razmišlja samo o pobedi. Atlanta? To nije do njega, NBA funkcioniše drugačije, možda bi bio u boljoj situaciji da je recimo sa Jokićem. Ali, kada je on u pitanju, ciljevi su uvek titule, nadam se da će do toga doći jednog dana. Hoksi imaju dobar tim, Trej Jang je možda i najbolji plej u NBA, možda mogu i dalje da doguraju nego što se očekuje".

"Od Partizana očekujem titule, Zvezdu ne pratim"

Dusan Milenkovic/ATAIMAGES Partizan - Bajern

Posle dela o NBA ligi došao je red na evropsku košarku i na očekivanja od Partizana i Crvene zvezde u elitnom takmičenju. "Od Partizana uvek očekujem titulu, Zvezdu ne pratim. Uglavnom kada gledam Evroligu to su utakmice Partizana. Ima jako ozbiljnu ekipu. Cilj kluba je plej-of, trebaće vremena. Nadam se da će doći do tri-četiri pobede i da će da se promeni sezona", jasan je Pavlović.

Željko Obradović promenio je ceo tim, od ekipe iz prošle sezone ostao je samo Balša Koprivica. "Jako specifična situacija, to se nikada nije desilo u ekipama u kojima sam ja igrao. Željko je na čelu ekipe, ima jako dobar stručni štab, igrači koji su došli mi deluju svesni gde su došli i to mi deluje kao olakšavajuća okolnost."

Složio se sa konstatacijom da je najveća razlika u odnosu na dva tima energija i da trenutni tim crno-belih izgleda bolje po tome. "Jeste. Ova ekipa je mlada i neiskusna evroligaški gledano, ali je gladna. Vidi se energija. Željni su svi dokazivanja i to je dobro. Prošlogodišnja ekipa je imala jako dobre igrače i po Evropi i po NBA ligi, ali nisu pokazivali toliku enormnu želju kao ovaj tim. Ova ekipa je to nadjačala i to je jedan od većih pluseva."

"F4 - Partizan, bez crveno-belih"

MONDO/Nemanja Stanojčić Saša Pavlović Mondo intervju

Saša je direktno iz NBA lige došao u Partizan, a u poslednje vreme vidimo sve više igrača koji "prelaze okean". "Ja sam tako došao, nadam se da će ih doći sve više. Ima sve više igrača koji su negde između. U nekom nebranom voću, gde su iznad Evrolige, ali nisu u NBA. Nadam se da će umesto Razvojne lige izabrati Evroligu, jer pokazuje da je sve ozbiljnije takmičenje i trebalo bi da probaju, to bi ojačalo kvalitet Evrolige. Ima dosta starijih igrača koji dominiraju, ne vidim te mlade i nove i nadam se da će to da se promeni."

Za kraj smo ostavili i pitanje koga vidi na fajnal-foru Evrolige? "Partizan naravno, Panatinaikos je jako ozbiljan. Dosta je rano u sezoni, ne znam. Nažalost, moram da kažem Real Madrid, iako je promenio dosta igrača, to je klub koji uvek gleda fajnal-for. I možda Fenerbahče."

Na njegovom spisku nije bilo mesta za Olimpijakos koji je vratio Sašu Vezenkova, doveo Evana Furnijea... "Dobro. Te crveno-bele ekipe uglavnom ne gledam", sa osmehom je zaključio Pavlović.

BONUS VIDEO:

Mondo/Nemanaja Stanojčić Partizan himna na početku nove sezone ABA lige