Slušaj vest

Svetislav Pešić ostaje selektor! Nakon slavnih dana na klupi našeg tima početkom ovog milijenijuma vratio se dve decenije kasnije i nakon što je 2021. preuzeo tim imao je turbulentan period. Preuzeo je "orlove" nakon neuspeha u kvalifikacijama za Olimpijske igre, zatim je na Eurobasketu ostao bez odličja, ali sa dve medalje sa velikih takmičenja je apsolutno ponovo postao heroj nacije.

Srbija je prvo na Svetskom prvenstvu u Manili uzela srebro, a zatim je sa Olimpijskih igara u Francuskoj naš tim došao sa bronzom koja je osvojena u duelu sa Nemačkom. Potom je podigao javnost na noge selektor Pešić kada je najavio da mu uskoro ističe ugovor, što su mnogi protumačili kao odlazak sa mesta šefa struke.

Ipak sada je na konferenciji za medije Košarkaškog saveza Srbije objavljeno da će ipak Pešić ostati na kormilu nacionalnog tima, a odmah ga čekaju veliki izazovi! Uskoro Srbija mora na teren, već krajem novembra!

Šta nas čeka?

svetislav pešić, aleksa avramović
Marko Metlas/© MN press, all rights reserved 

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo! Već smo pod vođstvom Svetislava Pešića odigrali dva meča i savladali smo selekcije Finske i Gruzije, a sada nas krajem novembra čekaju dva meča sa poslednjim timom iz naše grupe, selekcijom Danske. Danci predvođeni Ifeom Lundbergom, bekom Partizana, upisali su takođe dve pobede i na korak su od plasmana na Eurobasket.

Prvi meč sa Dancima je na progra,mu 21. novembra na severu Evrope, zatim tri dana kasnije Danci dolaze u Srbiju. Nakon toga sledi pauza, pa u februaru imamo dva meča. Opet se ide na krajnji sever u Finsku, a zatim u Srbiju dolazi Gruzija. Nama iz tih utakmica, pošto tri od četiri tima prolaze na Eurobasket, realno treba još jedna pobeda, a sa dve pobede protiv Danaca bi bili i matematički sigurni.

Gde se i kada igra prvenstvo?

Svetislav Pešić i Vasilije Micić
Damien MEYER / AFP / Profimedia 

Eurobasket se igra od 27. avgusta do 14. septembra, a biće održan u četiri države. Grupe će biti na Kirpu, u Finskoj, Poljskoj i Letoniji, dok je u Rigi biti igran završni turnir. Sada će prvi zadatak Svetislava Pešića kada preuzme tim biti da nas odvede u neku od ove četiri zemlje!

(MONDO, Nikola Lalović)

BONUS VIDEO: 

RTS/screenshot Svetislav Pešić tajm aut