PRAVILA

ZVEZDA, PARTIZAN I FMP POVLAŠĆENI U KLS! Poznat je sistem takmičenja - ovo su pravila za domaći šampionat!

Autor Nemanja Stanojčić

Prema propozicijama takmičenja Partizan i FMP će igrati u polufinalu, dok će Crvena zvezda sačekati rivala koji će kroz plej-of seriju tražiti put do meča sa njima.

Izvor: MNPress

Dok se igra završnica ABA lige gde su poznati svi parovi polufinala, igraće se i plej-of u košarkaškoj ligi Srbije posle kog će biti poznato ko će biti rival Crvene zvezde. Ono što se zna jeste da su tri srpska kluba dobila povlašćeni status, što je potvrđeno na konferenciji za medije pred start takmičenja.

Partizan i FMP će igrati jedni protiv drugih, dok će crveno-beli sačekati rivala. U posebnom sistemu plej-ofa će pobednik ići na megdan ekipi Dejana Radonjića, igraju se po dva meča u seriji. U jednom delu žreba igraju Mega-Sloboda odnosno Sloga i Vojvodina i pobednici tih serija će igrati u narednom kolu. Sa druge strane igraju Borac i Dinamik, odnosno Zlatibor i Mladost iz Zemuna i bolji iz te serije će igrati u sledećem kolu, pa će potom pobednici jednog i drugog dela žreba igrati dvomeč za plasman u polufinale.

Ulogu blagog favorita ima Mega, ali je trener Vlada Jovanović najavio da će biti određenih promena u timu pred te duele. Prvi će se igrati 7. maja, drugi 9. maja, a treći 11. ukoliko bude bilo potrebe.

"Pojedini igrači će napustiti tim, tu su neki mlađi momci koji su došli. Naš cilj je da dođemo što dalje. Problem će svima biti da ponovo nađu motive u dugoj sezoni. Ne bi trebalo da fali motiva. Predstojeći perido će pokazati da li sam u pravu", rekao je Jovanović.

Strateg "pantera" Nenad Stefanović bi više voleo da njegov tim igra umesto da odmara.

"Meni je najdraže što je Sloga u ovom društvu, bivši sam igrač Sloge. Mi smo u specifičnoj situaciji, imamo pauzu oko mesec dana od prve utakmice. Mi imamo mlad tim, motiv neće nedostajati. Spremićemo se najbolje što možemo za polufinale", kaže Stefanović.

Izvor: MNPress

Na "čekanju" je i Dejan Radonjić.

"Mi smo u nekom momentu priprema za plej-of ABA lige, malo neobično. Iz nekog ritma koji je bio izuzetno žestok sa ogromnim brojem utakmica, ušli smo u period kada nećemo igrati nijednu sa jednim ozbiljnim brojem dana. Nadam se da će i ovo što nas čeka u narednim danima biti sve po planu što se tiče oporavka igrača i priprema. Fokus je usmeren za polufinale ABA lige koje je jako bitno, a nama dodatno opterećujuće. Verujem da ćemo biti dovoljno dobri da možemo da se nadamo dobrom rezultatu. Svestan sam da nećemo biti na onom nivou kao ranije tokom godine, ali ćemo se truditi da budemo dobri. Kada dođe vreme za to pričaćemo o KLS i reći ćemo nešto više tada", istakao je Radonjić.

Najiskusniji među trenerima Miroslav Nikolić je kao i uvek napravio šou.

"Čestitam svim klubovima, naročito Slogi. Vojvodina je napravila dobar rezultat ulaskom u ABA 2 ligu. Imali smo dosta problema ove sezone, nikada nismo bili kompletna ekipa. Imamo dobru selekciju. Mi bez generalnog sponzora ne možemo da idemo dalje. Nismo imali pravu atmosferu za veći rezultat, šta je tu je. Traje ovaj klub 73 godine, Novi Sad je bogat grad, mislim da će biti preuzete sve mere da klub ide gore. Ja kada bih se pitao, a ne pitam se ništa. Ja bih našu ligu ojačao. Neka Zvezda i Partizan igraju ABA, a ostali srpski klubovi da igraju KLS, mogu i da igraju i dva takmičenja i našu ligu. Imamo dosta dobrih ekipa. Ako ste pratili mogli ste to da vidite. Što bi oni igrali samo jedno, kad možemo da ojačamo našu ligu. Plašim se da me ne kazne ako kažem još nešto", istakao je Muta Nikolić.

Izvor: MNPress

Prisutnima se na kraju obratio i direktor lige Aleksandar Grujin.

"Ova liga ima veliki potencijal, potrebno je da je podignemo tamo gde joj je i mesto. Treba da damo maksimum svi da to učinimo. Do poslednjeg kola nismo imali jasnu sliku ko će se kako pozicionirati na tabeli. Učinili smo dosta toga. Ne bih išao u detalje, neka slika koja se javila u javnosti jeste da se to podiže i da smo na dobrom putu. Ima toga dosta, treba dosta toga uraditi. Ne može sve za kratko vreme, veliki deo je urađen. Za narednu sezonu ćemo imati sistem snimaka, odnosno 'instant replay'. Imamo veći broj TV prenosa samo u ovih 30 kola smo imali blizu 50 prenosa, sve utakmice u plej-ofu će ići na Areni, osim četvrtfinala gde će ići dve po dve, posle toga će svi mečevi biti prenošeni. Prenosiće se i mečevi preko YouTube kanala. Dosta toga smo uradili", kazao je on.

Zatražio je i da svi budu malo strpljivi.

" Liga ima dosta potencijala i mnogo mladih igrača koji će biti konkurenti i za seniorsku reprezentaciji i imaće velike uloge u velikim klubovima. Zamolio bih sve za malo strpljenja, da nam date prostora da uradimo stvari koje su pred nama, bićemo svi ponosni na KLS, što i sada jesmo, ali ćemo biti još ponosniji kada se odradi sve što je pred nama. Hvala svim klubovima i državi koja je ponovo intervenisala i učestvovala u finansiranju određenih troškova klubova i to se odrazilo na kvalitet. Sada smo u daleko boljoj situaciji što se tiče klubova koji u proseku sve manje i manje duguju igračima i drugim poveriocima što se pokazalo problematično u prethodnim sezonama. Napominjem još jednom da je napravljen zamajac za početak KLS u nekom drugom izgledu i drugom ruhu. Krenuće sve na Staroj planini i odande ćemo poslati novu sliku košarkaškoj javnosti koja nas prati. Verujem da će ih biti još više", zaključio je Grujin.

PAROVI PLEJ-OFA

Mega - SLoboda
Sloga - Vojvodina

Borac - Dinamik
Zlatibor Mladost Zemun