ŠTA VI KAŽETE?

SPEKTAKL U BEOGRADU POČINJE - KO ĆE U FINALE EVROLIGE? Četiri tima idu po PEHAR, za koga Srbija navija? (ANKETA)

Autor Nemanja Stanojčić

U Beogradu danas počinje fajnal-for Evrolige. Na programu su dva polufinala. Prvo igraju Efes i Olimpijakos, pa Real i Barselona.

Izvor: MONDO/Nikola Lalović

Ovo su svi čekali, vreme je za fajnal-for Evrolige! Beograd je domaćin spektakla! Najbolji evropski klubovi boriće se za trofej u "Areni" (od 19. do 21. maja). Ove sezone to su Barselona, Efes, Real Madrid i Olimpijakos. Oni su bili među osam najboljih posle ligaškog dela, pa su onda slavili u svojim četvrtfinalnim mečevima i došli do mesta u završnici.

Neko od njih će u subotu uveče podići pehar namenjen šampionu, ali će pre toga uslediti polufinalni dueli i meč za treće mesto. Jedni će se radovati, drugi će tugovati, ko će biti na kojoj strani? Videćemo.

U četvrtak veče su na programu dva meča. Podsetićemo vas kako su ovi timovi igrali u dosadašnjem delu sezone, ko su nosioci igre, na koga treba obratiti pažnju. Veliki faktor u svemu mogli bi da budu i navijači.

Prema onome što je moglo da se vidi najveću podršku imaće Olimpijakos, veliki broj navijača iz Grčke je došlo da podrži crveno-bele koji će imati i podršku od pristalica Crvene zvezde, svog bratskog kluba. Biće pakleno u dvorani sigurno. U anketi ispod nam kažite svoje mišljenje o finalistima.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

OLIMPIJAKOS - EFES (18 ČASOVA)

Izvor: MN Press

Prvo polufinale igraće aktuelni šampion Efes protiv Olimpijakosa. Turski tim je u ligaškom delu igrao sa previše oscilacija i padova i to je razlog zbog kog su sezonu završili kao sedmi. Grčka ekipa je sa druge starne završila kao druga, tik iza Barse i pokazala je u više navrata da nije za potcenjivanje.

U oba prethodna meča je slavio domaći tim. Prvo Efes Istanbulu u novembru (88:69), pa onda u Pireju posle produžetaka Olimpijakos došao do trijumfa (87:85). A, interesantno je da će ovo biti njihov 45. duel. Za sada je nerešeno (22:22).

Gledajući timsku statistiku Efes je napadački za nijansu bolji (81,7 naspram 80,4) poena po meču), dok je defanzivno Olimpijakos znatno bolji (primaju 80,3 poena naspram 85.1 poen).

Znaju se lideri na obe strane. Na jednoj su najbolji strelac Evrope Vasilije Micić i Šejn Larkin, uz Krunoslava Simona, na drugoj Kostas Slukas i član idealne petorke Saša Vezenkov, sa prekaljenim Jorgosom Printezisom. Ovako izgleda statistika lidera - Micić (18,2, 4,6as, 2,6sk), Larkin (14,6, 5,3as i 3sk), Simon (6,9, 2,8sk, 2,6as), a na drugoj strani Slukas (11,9, 4,9as, 2,6sk), Vezenkov (13,7, 5,8sk, 1,5as), Printezis (3,7, 1,3sk).

Izvesno je da će publika u "Areni" biti na strani crveno-belih iz Pireja, čemu se nada i Jorgos Barcokas, ali je jasno i da će Ergin Ataman na to pripremiti Micića, Larkina, Fiipa Petruševa i ekipu.

BARSELONA - REAL MADRID (21 ČAS)

Izvor: Profimedia

"El klasiku" ne treba posebna najava. U toj utakmici uvek sve "pršti" bilo da se radi o prijateljskom meču, ACB ligi, španskom Kupu, a kamoli ovako važnom susretu kakav je polufinale Evrolige. Na jednoj strani iskusni Pablo Laso, na drugoj temperamentni Šarunas Jasikevičijus.

U dva evroligaška okršaja ovih timova pobedu je odnela Barselona. Prvo u decembru na svom terenu (93:80), pa onda u februaru u Madirdu (86:68). Svakako će i to biti motiv više za "kraljevski klub" koji je baš u Beogradu osvojio titulu 2018. godine na krilima Luke Dončića. On sada nije tu, ali su tu neki drugi igrači.

Timska statistika kaže sledeće - Barsa je bolja napadački (81,4 naspram 79,3 poena), dok je Real bolji u defanzivi (73,6 naspram 75,5). Madriđani su uz to bolji u skoku, pa se očekuje i zanimljiva borba u reketu.

Lideri su poznati. U Barsi su to MVP Nikola Mirotić, plej Nik Kalates odlični Niko Laprovitola, na drugoj strani su to Serhio Ljulj, Geršon Jabusele i džin u reketu Valter Tavares. Ovako izgleda statistika Lidera - Mirotić (16,6, 5,1sk, 1,2as), Kalates (7,4, 6as, 3,9sk), Laprovitola (9,5, 3,1as, 1,9sk), a sa druge strane su to Ljulj (8,6, 2,7as, 1,7sk), Jabusele (11,9, 4,7sk, 1,6as) i Tavares (10,9, 7,6sk, 1,7blk).

Biće zanimljivo videti na čijoj strani će biti publika u ovom susretu.