Košarka

SVE O SRBIJI NA SVETSKOM PRVENSTVU U KOŠARCI! Kada je žreb, ko se sve kvalifikovao i da li će igrati Nikola Jokić?

Autor Mladen Šolak

"Orlovi" su uspeli - ponovo idemo na Mundobasket! Evo šta, ko i kad tamo čeka našu reprezentaciju.

Izvor: MN Press

Srbija se kvalifikovala za Svetsko prvenstvo u košarci i tako pod vođstvom selektora Svetislava Pešića izborila plasman na još jedno veliko takmičenje. Teže nego što se očekivalo, ali ipak uspešno, jer je u ponedeljak u punom "Pioniru" pala Velika Britanija. "Orlovi" su tim trijumfom poslednji u Evropi izborili plasman na Mundobasket 2023, na kojem će igratiod 25. avgusta do 10. septembra. Taj turnir biće ponovo održan u Aziji, a domaćini će biti tri zemlje Indonezija, Japan i Filipini, koji će biti domaćini završnice turnira, jer će kompletna nokaut faza biti odigrana na Filipinima.

U četvrtak je "vizu" za Mundobasket izborila reprezentacija Sjedinjenih Država, koja će kao i uvek biti prvi favorit, mada ni ovog puta ne bi trebalo imati bilo kakve rezerve u vezi sa aktuelnim svetskim i evropskim šampionom, Španijom.

Od evropskih selekcija, na Mundobasket su se (ovim redosledom) kvalifikovale Finska, Nemačka, Letonija, Italija, Španija, Kina, Slovenija, Litvanija, Francuska, Grčka, Gruzija, Crna Gora i poslednje, 13. mesto Starog kontinenta zauzela je Srbija. Žreb za Mundobasket biće održan 29. aprila u Manili, a već je poznato da je svaki domaćin odabrao po jednu reprezentaciju koju želi da ugosti. Tako su Filipinci odabrali selekciju SAD, Japanci Sloveniju, a Indonežani Kanadu.

Svetsko prvenstvo biće odigrano u tri faze. U prvoj će učestvovati 32 ekipe i biće razvrstane u osam grupa, u kojima će svako igrati sa svakim po jednom. Po dve ekipe iz svake grupe proći će u drugu fazu, u kojoj će biti po četiri ekipe, koje će takođe odigrati po jedan međusobni meč, svako sa svakim. Potom će po dve ekipe iz svake četiri grupe uđi u završnu, nokaut fazu Svetskog prvenstva.

Ako bude u punom sastavu, Srbija će ponovo biti među favoritima i ostaje nada da će ovog puta uspeti da preskoči četvrtfinale, što nije uspela na Mundobasketu 2019. pod vođstvom Saše Đorđevića, a ni prošle jeseni na Eurobasketu pod vođstvom Karija Pešića. Oba puta u sastavu smo imali Nikolu Jokića u sastavu, ali je u Kini bolja od "orlova" bila Argentina, a u Nemačkoj Italija. Neka treća bude sreća i neka Nikola Jokić opet bude tu - ponovo u Aziji.

Jokić je prethodnih meseci ponavljao da je spreman da se odazove reprezentaciji, a konkretnu priču o Mundobasketu odložio je za leto. "Selektoru sam rekao da može da računa na mene, samo treba da kaže kada da dođem i biću spreman. Ako sam već tu, daću sve da osvojim neku medalju", izjavio je Nikola za TV Arena sport u Novogodišnjem intervjuu.

Posle velikog truda, nekoliko puta "pribijana uz zid", naša reprezentacija u petak je u dupke punoj hali "Aleksandar Nikolić" ostvarila cilj i i plasirala se na veliki turnir, na kojem je osvojila poslednje zlato naše košarke - u Indijanapolisu 2002. Od raspada državne zajednice Srbija i Crna Gora, naša reprezentacija bila je četvroplasirana na Svetskom prvenstvu 2010, u Turskoj, pa srebrna na Mundobasketu u Španiji 2014. Bio je to početak sjajne ere Aleksandra Saše Đorđevića na klupi nacionalnog tima, kao što je peto mesto u Kini 2019. bilo kraj njegovog mandata. "Dželat" Srbije iz Kine, reprezentacija Argentine, šokantno je eliminisana iz kvalifikacija prošle noći.