Košarka

KAD ZVEZDA I PARTIZAN POVEDU, TO SE NE ISPUŠTA! Evo zašto je tradicija sada na strani crveno-belih u finalu!

Autor Dušan Ninković

Tradicija kaže da Crvena zvezda ima veliku prednost u odnosu na Partizan u završnici ABA lige. Da li pamtite poslednju pobedu u gostima nekog tima u derbiju? A poslednji "brejk u finalu?

Izvor: MN Press

Počelo je finale ABA lige, a Crvena zvezda je u krcatoj hali "Aleksandar Nikolić" zabeležila pobedu protiv Partizana (85:82) zahvaljujući hladnokrvnosti Dejana Davidovca koji se pojavio i u finišu meča postao junak. Prvoplasirani tim iz ligaškog dela takmičenja odbranio je domaći teren i krenuo ka šampionskoj tituli u regionu, a ako je verovati tradiciji...

Pobeda nad Partizanom, pobeda na domaćem terenu i pobeda u prvom meču finalne serije do sada su uvek garantovali titulu u regionu! Tradicija je nakon trijumfa Crvene zvezde na strani tima koji predvodi Janis Sferopulos, jer se u ABA ligi retko dešavaju trijumfi na gostujućim parketima, a "pravilo" kaže da nikada ne gubi trofeje onaj koji povede. Razgledajući statistiku iz prethodne decenije, tokom koje se ABA liga u plej-of formatu umesto Fajnal-fora, primetili smo da postoji nekoliko tradicija koje do sada nisu bile srušene kada je reč o borbama za titulu.

KO POBEDI PRVU, ŠAMPION!

Izvor: MN Press

Od kako se igra plej-of u regionalnom takmičenju, "pravilo" je da pobednik prvog meča u finalnoj seriji stiže do titule. Takva je situacija bila u svakoj sezoni do sada, od 2015. godine pa do prethodne, u kojoj je Partizan osvojio prvi trofej u novom sistemu.

Prvu finalnu seriju u regionalnom takmičenju košarkaši Crvene zvezde završili su 2015. godine pobedom nad Cedevitom (3:1), dok je taj tim još bio u Zagrebu. Prvi meč finala završen je rezultatom 68:59, a istakao se Luka Mitrović sa 18 postignutih poena. Godinu dana kasnije Zvezda je "počistila" Megu, koja je u polufinalu učinila uslugu crveno-belima i izbacila Budućnost koja je bila prvoplasirana u ligaškom delu. Na prvom meču finala između Zvezde i Mege blistali su Kvinsi Miler i Maik Cirbes sa po 17 poena, a crveno-beli su pobedili uz sedam poena viška - 95:88.

Crvena zvezda je i treću titulu u regionalnom takmičenju osvojila pobedama nad Cedevitom. Finalna serija počela je 2017. u hali Aleksandar Nikolić, raspoložen je bio Čarls Dženkins sa 20 postignutih poena, a crveno-beli su bili izuzetno ubedljivi (81:66) na početku borbe za trofej i tako najavili novo "čišćenje" u finalima. Cedevita nije pobedila nijedan meč u finalu te godine.

Prekid niza Crvene zvezde kada je reč o titulama u ABA ligi dogodio se u proleće 2018. godine, u turbulentnoj sezoni crveno-belih pod vođstvom Dušana Alimpijevića. Navijači crveno-belih i dalje pamte promašaj Matijasa Lesora protiv Budućnosti Aleksandra Džikića u Podgorici, ali problemi su nastali u Beogradu! U prvom meču serije crnogorski tim je šokirao crveno-bele i napravio brejk koji je kasnije samo materijalizovao na domaćem terenu - bilo je 80:76 za Budućnost uz 20 poena Nikole Ivanovića i 18 Nemanje Gordića. Tim Aleksandra Džikića tada je sa pozicije pleja mučio Zvezdu i ukrao joj titulu!

Veliko rivalstvo Zvezde i Budućnosti nastavljeno je naredne godine, ali tada je do titule stigla Zvezda. Počelo je u Beogradu, pobedom crveno-belih (91:72) uz 19 poena raspoloženog Bilija Berona. Naredna sezona prekinuta je zbog pandemije korona virusa, a od tada su odigrana još tri spektakularna plej-ofa. U sezoni 2020/21 videli smo pet mečeva u finalu, a Zvezda je uspela da odbrani prednost domaćeg terena. Ponovo se protiv Budućnosti iz Podgorice krenulo iz Beograda, a pobedu (82:78) su sa po 23 poena doneli Ognjen Dobrić i Džordan Lojd. Ujedno, ovo je bila i poslednja sezona u kojoj Zvezda i Partizan nisu igrali finale ABA lige!

Sada gledamo treću epizodu, nakon što je prva pripala Crvenoj zvezdi, a druga Partizanu. Crveno-beli su u svojoj šampionskoj sezoni krenuli iz Pionira i na krilima Nikole Ivanovića koji je postigao 18 poena stigli do pobede (90:76) i najavili titulu. Osveta je stigla godinu dana kasnije. Pred navijačima u Beogradskoj areni Partizan je pobedio (88:80), uz impresivnu partiju Zeka Ledeja koji je postigao 24 poena.

Ako je suditi po dosadašnjoj tradiciji, Crvena zvezda ima veće šanse da se domogne titule u ABA ligi. Do sada se nijednom nije desilo da tim koji slavi nakon prvog meča u finalnoj seriji kasnije ispusti iz ruku trofej. Ali... Ostaju nam još najmanje dva meča da vidimo da li će ta tradicija biti produžena.

ŠEST GODINA BEZ BREJKA!

Izvor: MN Press

Pomenuli smo već da je poslednjih nekoliko godina prvoplasirani tim redovno uspevao da odbrani domaći teren i osvoji titulu u ABA ligi. Regionalna košarkaška scena je takva da igranje pred domaćim navijačima može da bude - često i jeste - presudan faktor u borbama za trofej. Ako bismo "motali" u prošlost, morali bismo da idemo čak do aprila 2018. godine kako bismo se prisetili poslednjeg brejka u finalnoj seriji.

Tada je ekipa podgoričke Budućnosti savladala Crvenu zvezdu u Beogradu, na meču koji smo malopre pomenuli. Na jednoj strani terena blistali su Nikola Ivanović i Nemanja Gordić, a dvocifreni učinak imali još Džastin Doelman i Kajl Gibson, dok je u poraženom timu bolji od ostalih bio Alen Omić. Dvocifren broj poena postigli su Tejlor Ročesti, Stefan Janković i Džejms Feldin, ali to Zvezdi nije bilo dovoljno.

Od devetog aprila 2018. godine, što znači više od šest punih godina, odnosno pet plej-of serija jer se jednom nije igralo zbog korone, gosti ne pobeđuju u finalu ABA lige. Taj podatak bi trebalo da zabrine ljude u Partizanu jer ove godine Crvena zvezda ima prednost domaćeg terena. 

POSLEDNJI BREJK U DERBIJIMA!

Izvor: DS/© MN press, all rights reserved

Sećate se poslednjeg derbija u ABA ligi na kojem je pobedio gostujući tim? Mala pomoć, nije bilo skoro! Još u novembru 2020. godine, u prvom derbiju sezone, Crvena zvezda je savladala Partizan (86:85) na gostovanju u beogradskoj hali "Ranko Žeravica", a plejmejker Kodi Miler-Mekintajer imao je šut za pobedu i nije uspeo da donese trijumf svom timu. U drugom delu te sezone Zvezda je pobedila na svom terenu, a u naredne dve videli smo čak 14 derbija u regionalnom takmičenju i na svakom od njih pobeđivao je domaćin.

Kada se na to dodaju dva derbija iz ligaškog dela tekuće sezone, kao i pobeda Crvene zvezde u prvom meču finala, dolazimo do brojke od čak 18 uzastopnih mečeva u regionalnom takmičenju na kojima je pobeđivao domaći tim. Zvuči gotovo neverovatno, ali je to još jedan dokaz koliku prednost srpskim timovima donosi igranje pred njihovim navijačima.

Gledajući samo mečeve u ABA ligi Partizan je poslednji put pobedio Crvenu zvezdu na gostujućem parketu još u aprilu 2015. godine. Tada su večiti rivali igrali polufinale ABA lige, crno-beli uspeli da naprave brejk, ali ne i da odbrane domaći teren do kraja serije. Zvezda se vratila sa dva brejka u Pioniru, uz partije za pamćenje Nikole Kalinića, Markusa Vilijamsa i Čarlsa Dženkinsa.

(MONDO/D. N.)

BONUS VIDEO: