POČINJE PROJEKAT CRVENE ZVEZDE "EVROLIGA 2024/25" Šampion na ova pitanja mora što pre da nađe odgovore!

Crveno-beli puštaju trojicu igrača, pa prave tim za iskorak u Evroligi naredne sezone. Na Malom Kalemegdanu danas počinje vrelo leto!

Dusan Milenkovic/ATAIMAGES

Košarkaški klub Crvena zvezda osvojio je šampionsku titulu u ABA ligi i tako sebi obezbedio nastavak kontiuniteta nastupa u Evroligi. Klub i navijači dočekaće i predstojeće leto sa velikim ambicijama, pošto nakon nekoliko godina provedenih u donjem delu tabele svi zajedno hoće ozbiljniji iskorak, kontinuitet sa trenerom Janisom Sferopulosom i borbu za mesta koja vode u doigravanje.

Za sve to potreban je prikladan igrački kadar, pa je sada pravo vreme za podsetiti se na koga to Crvena zvezda može da računa za narednu sezonu. Ugovori ističu šestorici košarkaša, a potpis nekoliko njih izuzetno je važan za crveno-bele. Pre svega jer se u toj grupi košarkaša nalaze kapiten Branko Lazić i najvažniji šraf tima, Miloš Teodosić.

KO SIGURNO OSTAJE?

MN Press 

Već godinama se zna da Zvezda vodi računa da ima grupu domaćih igrača koji "drže" svlačionicu na okupu i prilagođavaju strance uslovima u klubu, pa ne bi trebalo očekivati promene ni za narednu sezone. Ugovore sa Crvenom zvezdom sve do 2026. godine imaju povratnik Dejan Davidovac, kao i Dalibor Ilić i Stefan Lazarević - rezervisti bez prevelike minutaže čiji će status biti određen u narednim nedeljama.

Pored njih, na dugogodišnju saradnju sa crveno-belima prethodnog leta obavezao se i brazilski plejmejker Jago dos Santos. MVP finalne serije protiv Partizana pokazao je da se ne boji velikih utakmica i da jeste igrač za osvajanje trofeja, pa bi uz sve mane trebalo da bude jedan od oslonaca tima u sezoni pred nama. Kod Janisa Sferopulosa je izuzetno napredovao i u debitantskoj sezoni osetio je evroligaški barut. Dugogodišnji ugovor sa Zvezdom ima i Džoel Bolomboj, samo što je nekadašnji centar CSKA iz Moskve i Olimpijakosa tokom sezone produžio ugovor za još dve takmičarske godine.

Deo ekipe Zvezde za narednu sezonu sigurno će biti još dvojica srpskih košarkaša - Nemanja Nedović i Luka Mitrović. Obojica imaju u govore i dugogodišnji staž u crveno-belom dresu, a svojom pojavom u finalnim mečevima protiv Partizana pokazali su da klub i dalje nema luksuz da ih se odrekne. Nedović je varirao u formi, imao duboke padove i visoke uspone, a posle svog prvog velikog trofeja sa matičnim klubom čak je i zaplakao, dok se prisećao kako je klub izgledao u njegovom prvom mandatu, tokom dominacije najvećeg rivala.

GDE SE LOME KOPLJA?

Kurir / Petar Aleksić 

Ugovor za narednu sezonu ima mađarski košarkaš Adam Hanga (35), ali je veliko pitanje šta će se desiti sa njim ovog leta. Iskusni igrač koji je svojevremeno nastupao za Real Madrid i Barselonu trenutno je teško povređen i zbog toga propušta čitavu završnicu sezone u kojoj se Zvezda na dva fronta bori za trofeje. Pitanje je i kako će teći oporavak, odnosno da li će veteran-univerzalac moći da igra za crveno-bele naredne sezone jer je već u poznim igračkim godinama i uveliko "načet" ozbiljnim povredama.

Trener Janis Sferopulos mogao bi naredne sezone da računa i na Marka Simonovića, pošto bi od mnogih zaboravljeni crnogorski košarkaš trebalo da se vrati sa pozajmice u Bešiktašu. Mandat u Turskoj i saradnja sa Dušanom Alimpijevićem prijali su visokom košarkašu, pa ostaje da se vidi da li će sa novim samopouzdanjem biti bliži zapaženoj roli u dresu Crvene zvezde.

Na kraju, tu su i podeljena mišljenja oko Rokasa Gedraitisa. Litvanac je imao neke impresivne partije tokom sezone, uspevao da bude izuzetno koristan za tim i kad ga šut nije služio, ali će se opravdano postavljati pitanje da li je dovoljno dobar da bude jedan od nosilaca igre naredne sezone. Sa ulogom stranca, iskusnog evroligaškog igrača i jednog od plaćenijih iz klupske kase, Rokas bi morao da donosi prevagu i na mečevima u Evropi, što se nije događalo ve sezone. Trenutno je pored njegovog imena najveći znak pitanja.

KO ODLAZI?

MN Press 

Za nekoliko nedelja ugovori sa Crvenom zvezdom ističu Majku Tobiju, Frediju Gilespiju i Džavonteu Smartu. Bilo koji produžetak saradnje bio bi senzacija. Tobi se kroz sezonu potpuno izgubio u planovima Zvezde i tokom finalne serije ABA lige nije imao nikakvu ulogu. Gilespi je dobio određene minute, ali osim nekoliko defanzivnih skokova i dobre saradnje sa Teodosićem u napadu deluje da zaista nema mnogo toga da ponudi na evroligaškoj sceni. Na kraju, tu je i Džavonte Smart koji je u doselekciji stigao iz SAD, pa se prvo prilagođavao evropskoj košarci. U trećem meču finala odradio je nekoliko zapaženih defanzivnih minuta protiv Kevina Pantera, ali je to premalo za popravljanje celokupnog utiska.

Naravno, klub će tokom leta napustiti i mladi Nikola Topić, najtalentovaniji plejmejker Evrope u svom uzrastu. Sin legendarnog Milenka Topića izlazi na NBA draft i po svemu sudeći će biti među prvih pet pikova. Očekuje se da ostane u SAD i tamo razvija košarkašku karijeru, dok će navijači Crvene zvezde sve do jeseni moći da se nadaju eventualnoj pozajmici na drugi kraj sveta.

POJAČANJA!

MN Press 

Već nedeljama piše se i priča o Urošu Plavšiću iz Mege, koji bi trebalo da pojača centarsku liniju Crvene zvezde. On je jasno pokazao za koga navija tako što je sa tribina pratio oba meča na Zvezdinom parketu u finalu ABA lige, a na ovacije, skandiranje i Zvezdine pesme odgovorio je čitavoj hali. Čeka se samo potvrda da je Plavšić novi igrač crveno-belih.

Takođe, danima je u priči i Luka Vildoza, koji bi mogao da se vrati za Beograd nakon jedne sezone u Atini. Iskusni Argentinac nije na istim talasnim dužinama sa Erginom Atamanom, a Zvezda ne bi imala ništa protiv da mu ponudi dvogodinji ugovor, ukoliko raskine saradnju sa Grcima. Posebno je važno što Luka voli Beograđanku Milicu Tasić, pa mu je sigurno i sa te strane zanimljivo da se vrati u klub čije je boje već nosio.

Jedan od kandidata za transfer u Crvenu zvezdu je i Nikola Đurišić, ali deluje da su sve manje šanse da se to dogodi. Doskorašnji košarkaš Mege, inače sin proslavljene odbojkašice Vesne Čitaković, nameće se NBA timovima na testiranjima rped draft i sada je sve izglednije da će karijeru nastaviti u SAD.

Ukoliko bi Crvena zvezda produžila ugovore sa Brankom Lazićem i Milošem Teodosićem - jedina opcija da se to ne desi je njihov odlazak u penziju - tim bi se popunjavoa na samo nekoliko pozicija. Naravno, Zvezda bi prvo pogledala ka "bazenu" sa domaćim igračima poput Marka Gudurića, Ognjena Dobrića i Nikole Kalinića, ali je pitanje koga od njih može da "otme" na tržištu najboljim klubovima Evrope. 

I nije tajna da je Kalinić ime čiji pomen budi najviše emocija, sećanja na njegove šampionske titule i velike trijumfe crveno-belih. Da li je i koliko realno da se opet vrati - sada iz Barselone? Uskoro bi moglo da bude poznato.

(MONDO/D. N.)

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Zvezda slavi titulu  MONDO