Košarka

POČETAK KRAJA EVROPSKE KOŠARKE!? Najveći talenti beže u Ameriku, a Evroliga kuka jer imaju plate!

Autor Milutin Vujičić

Najtalentovaniji košarkaši Barselone i Real Madrida prihvatili su da igraju na koledžu na kome će imati lepu zaradu, što ruši planove Evrolige.

Izvor: YouTube/EuroLeague Basketball

Najtalentovaniji evropski košarkaši Kasparas Jakučionis (Barselona) i Egor Demin (Real Madrid) napuštaju Evropu i pre nego što su u svojim timovima postali "faktor" u domaćem prvenstvu ili Evroligi. Njih dvojica su odlučila da igraju na koledžima u SAD, pa će tako Jakučionis na Univerzitet Ilionis, dok će s druge strane Demin na Univerzitet Brigam Jang. Obojica su to učinilia nakon novog pravila po kome će se u koledž košarci ubuduće "plaćati" igračima.

Jakučionis je inače debitovao za Barselonu sa 16 godina, već je stigao da zaigra i u Evroligi, a pretpostavlja se da će 2025. godine biti pik prve runde. Ipak, to neće učiniti kao igrač Barselone u čijem dresu je bio MVP turnira Evrolige za mlade u Beogradu, dok je takođe privukao pažnju postavivši rekord sa 17 asistencija na jednom meču. Ista je situacija i sa Deminom kome se "briše" da je igrač Real Madrida pred draft, pa tako manje važno postaje da je ovom timu doneo titulu u Evroligi na turniru mlađih kategorija. Tokom prošle sezone prosečno je beležio 16 poena, 8,2 skoka i 3,8 asistencija.

Zbog ovog trenda, Evroliga je u panici i preti joj katastrofa ako se tako nastavi i narednih godina. Glas je već digao izvršni direktor Paulijus Motiejunas koji je kritikovao NCAA sistem koji "plaća" tinejdžere da iz Evrope odu na koledže u SAD, ali zaboravlja na važnu stvar - ako hoće da ih zadrži, mora nešto da im ponudi.

Izvor: Norbert Scanella / Panoramic / Profimedia

"Ovo što se dešava će okrenuti sport naglavačke. Videli ste šta NCAA radi sa platama. Znam da su plate koje daju u NCAA sada skroz nenormalne i to ruši tržište. Nema motivacije više u evropskim klubovima da razvijaju mlade. Ali, to je nešto čime će morati da se pozabavi i FIBA", rekao je Motiejunas tokom fajnal-fora Evrolige u Berlinu, gde je takođe pokazao i neozbiljnost takmičenja koje vodi pričom da šampion ABA lige nije siguran učesnik.

"Mislim da nije dobro za te igrače da sa 18 godina dobijaju takve plate, samo jake ličnosti mogu da izdrže tu popularnost i novac. Nadam se da će se to završiti i da ćemo zadržati dobre evropske košarkaše", dodao je on.

BONUS VIDEO:

(MONDO - M.V.)