KO I KAD ČEKA SRBIJU NA OLIMPIJSKIM IGRAMA? Potpuno promenjen sistem takmičenja, zato je svaki poen bitan!

Sada kada znamo ko ide na košarkaški turnir Olimpijskih igara u dresu Srbije, da vidimo ko i šta čeka "orlove" tamo!

MONDO/Stefan Stojanović

Srbija ne može da dočeka Olimpijske igre! Zvanično otvaranje je u petak, nekoliko dana ranije kreću razni događaji, a sada znamo kojih 12 košarkaša putuje u Lil da se bori pod našom zastavom. Mučile su nas povrede, nedoumice i dileme, ali Svetislav Pešić je odabrao i "orlovi" čekaju da polete za Lil.

Šta i ko čeka reprezentaciju Srbije u Lilu? Ko su nam rivali, kada igramo i kakav je spisak naših protivnika? Kakav je sistem takmičenja i šta nam je potrebno da bi prošli u čevrfinale i nokaut fazu takmičenja?

RASPORED I RIVALI

MONDO/Stefan Stojanović 

Srbija se nalazi u grupi C sa Južnim Sudanom, Portorikom i Sjedinjenim Američkim Državama. Prvi meč je na programu 28. jula od 17:15 sa Amerikancima, zatim 31- jula od 17:15 igramo protiv Portorika, a onda 3. avgusta od 21 čas poslednji meč grupe protiv Južnog Sudana.

Za Sjedinjene Američke Države će igrati: Stef Kari, Entoni Edvards, Lebron Džejms, Kevin Durent, Derik Vajt, Tajris Haliburton, Džejson Tejtum, Džoel Embid, Džru Holidej, Bem Adebajo, Entoni Dejvis i Devin Buker.

Za Portoriko igraju: Hose Alvarado, Đan Klavel, Džordž Kondit, Alim Ford, Džordan Hauard, Kristofer Ortiz, Ajzea Pinjeiro, Devon Rid, Ismael Romero, Stivi Tompson, Arnaldo Toro i Tremont Voter.

Za selekciju Južnog Sudana će igrati: Junior Madut, Nuni Omot, Karlik Džouns, Kaman Maluah, Kuani Kuani, Marijal Šajok, Deng Akuot, Majok Deng, Piter Jok, Koh Bar, Venjen Gebrijen i Sandej Deh.

ŠTA NAM TREBA ZA PROLAZAK DALJE?

MONDO/Stefan Stojanović 

Pošto se igra u po tri grupe od po četiri tima Srbija će biti sigurna u drugoj fazi takmičenja ako bude u prve dve ekipe u svojoj grupi. Ipak zbog novog sistema takmičenja i dva najbolja trećeplasirana tima idu dalje, ali pobede nad Portoriko i Južnim Sudanom bi nam svakako donele prolazak dalje bez obzira na meč sa Amerikancima.

POSLE PRVOG KRUGA ŽREB

MN Press 

Da bi se izbegla situacija sa nekih prethodnih turnira kada su timovi namerno gubili da bi izbegli Amerikance, sada je uveden žreb i prilično je zakompikovano takmičenje.

Napraviće se četiri šešira - u prvom će biti dve najbolje prvoplasirane ekipe, u drugom najgora prvoplasirana i najbolja drugoplasirana, u trećem ostale dve drugoplasirane i u četvtom najbolje trećeplasirane ekipe. Zatim će se žrebati ekipe iz prvog i četvrog i drugog i treće šešira, ali nije moguće da ekipe iz iste grupe igraju u četvrfinalu. Četvrtfinala će biti na programu 6. avgusta. polufinala 8. avgusta, a mečevi za bronzu i zlato 10. avgusta. Tako da, nadamo se da ćete uz MONDO pratiti košarkaški meč Srbije baš tog 10. avgusta.

(MONDO, N.L.)

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

Vasa Micić izjava  MONDO/Nemanja Stanojčić