Slušaj vest

Košarkaška reprezentacija Srbije je trijumfalno završila pripreme za Olimpijske igre. Tim Svetislava Pešića se nvratio iz Dubaija u Beograd i u tri dana upisao dve pobede - nad Japanom i Grčkom. Na ta dva meča dobili smo i dve dobre vesti - zaigrao je protiv Japanaca Nikola Jović. a u meču sa Grčkom smo videli Dejana Davidovca na zagrevanju.

Ipak i pored toga deluje da postoji nekoliko nedoumica kada je konačnih 12 za mečeve na Olimpijskim igrama u pitanju. Grci su objavili svoj spisak odmah jutro posle meča sa Srbijom, a "orlovi" još nemaju konačnih 12.

Deluje da postoji deset sigurnih putnika u OI, još jedan se nazire, a 12. će se naći tu shodno sa potrebama tima. Deluje i da su dvojica igrača koji su bili sa nacionalnim timom završili i da se neće pojavjivati u Lilu.

KO SU DESET SIGURNIH?

MN Press Srbija Grčka

Na pozicijama plejmejkera su nam sigurni Vasilije Micić i Aleksa Avramović. Tu nema dvojbe da su oni prve opcije selektora Pešića i da će im biti lopta u rukama. Na mestima bekova kapiten Bogdan Bogdanović i Marko Gudurić su obezbedili mesto u avionu, a od krila tu je Ognjen Dobrić kao i Vanja Marinković. Kada su krilni centri u pitanju Filip Petrušev će svakako biti prva opcija jer je jedini zdrav, a Nikola Jović je u poslednja dva meča odagnao sumnje da će ići na Olimpijske igre. Pod košem pored Nikole Jokića tu je i Nikola Milutinov.

ODBROJAVAMO DA VIDIMO ŠTA JE SA DAVIDOVCEM!

WhatsApp Image 2023-08-26 at 14.56.07.jpg
Adria media group/ Dado Đilas 

Nahvalio ga je selektor Pešić, rekao je da je pre odlaska na turnir u Abu Dabiju univerzalac Crvene zvezde bio jedan od boljih igrča tima. "Neće ići sa nama u Abu Dabi. Radiće ovde, tako da samo posebnu pažnju obrate da se Davidovac vrati jer je bio fantastičan, nikad bolji na početku priprema", rekao je Pešić o mečevima i treninzima sa Holandijom.

Sada smo videli Davidovca u opremi, a s obzirom da nije realno očekivati da pobedimo prvi meč protiv Sjedinjenih Američkih Država to možda daje dodatnu nadu da će Dejan Davidovac biti taj 11. putnik na Olimpijske igre. Drugi meč Srbije protiv Portorika na programu je 31. avgusta od 17:15 što daje još osam dana Davidovcu da dođe u optimalno stanje. Deluje da će ipak on biti u avionu.

KO JE 12?

Ko su 12 košarkaša Srbije za Olimpijske igre
SHERWIN VARDELEON / AFP / Profimedia 

Ostavlja se pitanje ko je taj 12. igrač? Ako gledamo prema minutaži deluje da je tu "zakucan" Uroš Plavšić. Igrao je na svim pripremnim mečevima, a znamo da je do sada redovno išao sa tri centra na takmičenja Svetislav Pešić i da je i u Manilu vodio šest visokih igrača. Ipak ako se gleda šta treba Srbiji poziciono onda bi mogao Ognjen Jaramaz da ode kao treći plejmejker i neko ko može da prenese loptu i napravi pritisak u odbrani. Takođe, ako Dejan Davidovac ipak ne bude mogao Aleksej Pokuševski će upasti na to mesto. Što se tiče Dušana Ristića i Alekse Radanova, oni su, bar tako deluje, van konkurencije.

Dakle, 12 igrača Srbije za Olimpijske igre, ukoliko su svi zdravi i spremni trebalo bi da izgleda ovako: Vasilije Micić, Aleksa Avramović, Bogdan Bogdanović, Marko Gudurić, Ognjen Dobrić, Vanja Marinković, Nikola Jović, Filip Petrušev, Dejan Davidovac, Nikola Jokić, Nikola Milutinov i Uroš Plavšić.

(MONDO, Nikola Lalović)

BONUS VIDEO: 

MONDO/Nemanja Stanojčić Vasa Micić izjava