Kanada pokazala moć na Olimpijskim igrama! Tenzije u završnici, Spanulis morao da smiruje strasti

Kanada je pobedila Grčku na Olimpijskim igrama, a Šej Gildžus-Aleksande i Janis Adetokumbo bili su u glavnim ulogama.

ALEX PLAVEVSKI/EPA

Kanada je čekala 24 godine i dočekala je prvu pobedu na Olimpijskim igrama. Pobedila je Grčku u Lilu na stadionu "Pjer Moro" - 86:79 (26:22, 22:16, 22:20, 19:18). Tako posle prvog kola u grupi A po jedan trijumf imaju Kanađani i Australijanci koji su bili bolji od Španije (92:80).

Bili su Kanađani bolji u većem delu meča, imali su i "+15" u trećoj četvrtini (53:38), ali se uporni Grci nisu predavali, čak ni kada je na oko tri minuta pre kraja na semaforu stajalo da imaju dvocifren minus (80:68). Janis Adetokumbo se razigrao i uveo meč u dramatičnu završnicu na 32 sekunde pre kraja (82:79), ali je Džamal Marej stavio tačku sa linije penala.

Bilo je dosta tenzija i tokom samog meča, tehničkih grešaka, koškanja između igrača. Tako je bilo i kada se čula sirena za kraj meča. Tada je Šej Gildžus-Aleksander ušao u sukob sa Tomasom Vokapom. Dalji sukob sprečio je Vasilis Spanulis. Legendarni košarkaš, a sada selektor Grčke, prišao je igraču Oklahome, obavio kratak razgovor i situacija se smirila.

Što se liste strelaca tiče u pobednčkom timu su najbolji bili Ar Džej Beret (23, 4sk), Gildžus-Aleksander (21, 7as, 5sk) i Dilan Bruks (14, 5sk), dok su se na drugoj strani istakli Adetokumbo (34, 5sk) i Kostas Papanikolau (17,4sk), ujedno su jedino oni bili dvocifreni u svojoj ekipi.

Kada je situacija na tabeli u pitanju u narednom kolu se sastaju Grčka i Španija i poraženi iz tog okršaja mogao bi da završi takmičenje već u grupnoj fazi Olimpijskih igara. Pobednik duela između Kanade i Australije sigurno će da obezbedi prolaz.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Nikola Jokić MVP skandiranje  MONDO/Nemanja Stanojčić