Prvi je pobedio Ameriku sa NBA igračima! FIBA objavila dirljivu poruku o Kariju Pešiću

FIBA posvetila tekst bivšem selektoru reprezentacije Srbije Svetislavu Pešiću.

MONDO/Stefan Stojanović

Vest o odlasku Svetislava Pešića je uzdrmala javnost i to ne samo u Srbiji. Naime, Svetska košarkaška federacija (FIBA) je poseban tekst posvetila upravo bivšem selektoru Orlova. 

Na najjednostavniji način, a opet sa dovoljno opisa FIBA je uvela čitaoca: "Samo nekoliko nedelja nakon što je svoju domovinu odveo do bronzane medalje na Olimpijskim igrama u Parizu Svetislav Pešić je odlučio da je vreme da ode". Tekst je punog citata i zanimljivog razmišljanja proslavljenog trenera, ali i konstatacija da je reč o jednom od najuspešnijih trenera svih vremena. U prilog tome govori: "Tim Jugoslavije pre 22 godine pobedio je SAD u četvrfinalu pre nego što je osvojio Svetsko prvenstvo. Taj uspeh nad Amerikancima bio je prvi put da je neka zemlja izbacila sa turnira tim SAD sastavljen od NBA igrača". 

U tekstu su navedeni i brojni uspesi selektora. Počev od osvajanja Evrobasketa sa Nemačkom 1993. potom na istom takmičenju 2001, ali sa Jugoslavijom , kao i Svetsko prvenstvo 2002. u Indijanapolisu. Bilo je reči i o drugom mandatu na klupi reprezentacije Srbije i od dve velike medalje - srebru na Svetskom prvenstvu u Manili 2023. i nedavno osvojenoj bronzi na Igrama u Parizu. Posle ovako izdeklamovanih rezultata, FIBA nije imala drugog izbora do da zaključi: "Pešić ostavlja Srbiju u dobroj situaciji i napušta međunarodnu košarku kao pobednik".

FIBA još ističe i da je Pešić od 2020. godine član njihove Kuće slavnih, uz još jednu zanimljivost: "On je jedini trener koji je osvojio Evrobasket sa dve različite zemlje, Nemačkom i Jugoslavijom". Podsetili su i na njegovu dugu trenersku karijeru koja je počela još 1984. godine kada je radio s mlađim selekcijama Jugoslavije.

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

Svetislav Pešić na dočeku u Skupštini grada  Kurir televizija