"Šta može Partizan da mi donese? Ne znam, ali znam šta ja mogu njemu!" Intervju: Ostvario sam jedan san!

Mitar Bošnjaković je ovog leta potpisao četvorogodišnji ugovor sa Partizanom. Prethodno je nosio dres Reala iz Madrida gde je stekao veliko iskustvo, a sada je u razgovoru za MONDO otkrio razloge povratka u Srbiju.

MN Press

Momak zbog kojeg srpska košarka ne brine - Mitar Bošnjaković. Đak Reala iz Madrida, osvajač zlata i srebra na Evropskom prvenstvu do 18 godina i od leta 2024. novo pojačanje Partizana. Novosađanin je u razgovoru za MONDO otkrio zašto je izabrao klub iz Beograda, kako je raditi sa Željkom Obradovićem i kako je izgledala tranzicija iz juniorskog doba u starije selekcije.

Turbulentno leto uzdrmalo je Humsku, osim Balše Koprivice zamenjeni su svi igrači, pa je tako Parni valjak krenuo sve ispočetka. Povratak, sad već iskusnog kapitena, Vanje Marinkovića, a onda i dolazak bivšeg igrača Virtusa Ifea Lundberga nagovestio je zanimljiv prelazni rok. U međuvremenu Partizan se posvetio i "lovu" na domaće igrače, pa su tako crno-beli dres ovog leta obukli i Arian Lakić, Mario Nakić i Mitar Bošnjaković.

Najmlađi među njima je Bošnjaković, igra na poziciji beka i krila, rođen je 24. avgusta 2006. i visok je nešto više od dva metra. Do osamnaeste godine ostvario je mnogo upeha, ali ne krije da mu je dolazak u omiljeni klub najveći podvig. "Partizan je bio moj dečački san. Oduvek sam želeo da ga ostvarim i napokon sam uspeo u tome", rekao je Bošnjaković.

Ove godine osvojio je turnir juniorske Evrolige u dresu Reala, sa prosekom od 11,8 poena, četiri asistencije i dva skoka po meču. Predvodio je kraljevski klub do titule, pa mu uloga lidera nije strana. Ipak, dolazak u Partizan, najviši rang evropskog takmičenja i potpuno nova ekipa donose mnogo promena i očekivanja. "Ne znam šta meni Partizan može da donese, ali znam šta ja mogu njemu da pružim", nedvosmisleno je rekao mladi bek i nastavio: "Rad, disciplina i da uvek mogu da računaju na mene. A, šta oni meni mogu da pruže to ćemo tek videti", samouvereno je ispričao.

Bošnjaković je fizički je dominantan igrač za svoje godine i na svojoj poziciji, ali igra u prvom timu zahteva i više od toga. Prema rečima mladog Novosađanina nije mu bilo teško da se navikne na drugačiju sredinu. "Dok sam bio u Madridu trenirao sam sa prvim timom, bio sam šest ili sedam meseci sa njima. Već sam bio upoznat sa procesom - kako se i šta radi, tako da mi tranzicija između juniorske i seniroske košarke nije teško pala", rekao je Bošnjaković.

MN Prees 

Mladi i talentovani bek ne krije da je najveći uticaj na njegovu afirmaciju imao upravo kraljevski klub: "Ne pravim razliku između Partizana i Reala. U Madridu su mi pružili ozbiljne uslove kao mladom igraču za razvoj. To je razlog zbog kog sam ovde, tamo sam se razigrao", ispričao je Bošnjaković i potom dodao: "Real je na mene uticao mnogo, a Partizan će tek uticati".

Nije tajna - veliki broj igrača čuo je za Partizan, za sjajnu atmosferu na utakmicama i za nestvarnu podršku navijača, ali još veći broj je čuo za najboljeg trenera Evrope - Željka Obradovića. Njegov autoritet i umeće dovoljna su prevaga da košarkaši donesu odluku da dođu u Beograd. "Osećaj da vas trenira takav čovek je fenomenalan. Željko Obradović je najveći trener ikada. Šta god da kaže moraš da poslušaš, ne možeš da mu odgovoriš ništa. Samo da upijem to znanje", rekao je mladi bek na kraju razgovora za MONDO, a onda i dodao: "Makar pola od toga!"

BONUS VIDEO: 

Željko Obradović  YouTube/BC Partizan TV