Crvena zvezda kreće ispočetka u Evroligi: Pred Delijama u Parizu kao kod kuće - da se ne ponovi prošla sezona

Crvena zvezda ovog petka počinje novu sezonu u Evroligi. Izabranicima Janisa Sferopulosa prvi protivnik će biti ekipa Pariza. Pročitajte šta i ko je čeka u glavnom gradu Francuske.

MN Press

Crvena zvezda ovog petka u 21 čas gostuje novoj ekipi u Evroligi - Parizu. Crveno-beli započinju svoju 12. godinu u najprestižnijem takmičenju u Evropi. Ekipa sa Malog Kalemegdana izgradila je kontinuitet u poslednjih deset godina, ako izuzmemo 2018/19. kada nije uspela da osvoji ABA ligu i na taj način završila u Evrokupu. Sada želi da se posle veoma loše takmičarske 2022/23 u Evroligi i skora za zaborav (11-23) opet umeša u borbu za plasman u plej-of. I da tamo uđe. Sa druge strane, Pariz je mlad klub, osnovan 2018, bez pomenutog kontinuiteta, ali sa velikim ambicijama i u dupke punoj dvorani, u kojoj će biti i veliki broj navijača Zvezde.

Izabranici Janisa Sferopulosa nisu otvorili sezonu na očekivan način, u prvom kolu ABA lige poraženi su od još jednog novajlije, ovog puta u ABA ligi, ekipe Dubaija. Bilo je očigledno da se crveno-beli još uigravaju, a brzopleta i nespretna završnica okončana je promašajem Kodija Milera Mekintajera. Posle analize i trijumfa protiv Mornara u Beogradskoj areni, sada će tim koji predvode Miloš Teodosić i Nikola Kalinić posle šoka u regionalnoj ligi izaći na evropsku scenu, koja je za Teodosića i prioritet, kako je sam rekao uoči sezone.

Na drugoj strani će imati neugodnog protivnika iz više razloga: Pariz je za mnoge još nepoznanica u Evroligi, igra u donekle čudnom režimu kada su u pitanju ulasci i izlasci igrača, možda je prikladnije reći da će izmene biti rukometaške, odnosno česte, a borba rovovska. Crveno-bele će dočetaki energična ekipa koja igra na veliki broj poena i poseda, prema tome će recept za pobedu biti upravo predlogOgnjena Dobrića: "Moramo da odgovorimo na to na naš način - da ih usporimo i da ih uvedemo u svoj ritam", rekao je povratnik u redove Crvene zvezde iz Virtusa.

U pripremi za ovaj meč i sezonu, Pariz se tokom leta sastao i sa Partizanom, poražen je u drami u Beogradskom sajmu, ali je ostavio veoma dobar utisak. Ekipa iz "grada svetlosti"je u Evroligu ušla kao šampion Evrokupa jer je u dva meča finala savladala Burg, prethodno je ubedljivo pobedila Huventud i Lion u plej-of fazi. Ipak, nadmetanje u Evroligi biće daleko teže, a Parižane će u tu avanturu povesti slavni košarkaš kao trener.

Košarkaška legenda na klupi

MN Press 

Brazilac Tijago Spliter (39), legenda Baskonije i dvostruki šampion ACB lige, a potom i prvak NBA lige sa San Antonio Sparsima, preuzeo je ovog leta Francuze i to mu je prvi samostalni posao. Do sada je učio da bude trener u stručnim štabovima Bruklina (četiri godine) i Hjustona, na čijoj je klupi sedeo prošle sezone, pod vođstvom Imea Udoke.

Zvezda je u letnjem prelaznom roku dovela već poznata lica koja su nekada nosila crveno-beli dres, tu su se našli Ognjen Dobrić i Nikola Kalinić, a važno pojačanje je na Mali Kalemegdan stiglo iz Olimpijakosa dolaskom Ajzee Kenana. Uz već sačuvan stub ova pojačanja će samo nadogratiti igru ekpe. Ipak, slična situacija je i sa protivnikom iz Pariza, a Sferopulos je pred put rekao: "Pariz je tim koji ima gotovo sve iste igrače kao prošle godine, uz par novajlija, a iako su promenili trenera igraju vrlo slično". 

"Promašio" Stefa Karija, pa došao u Evropu

YouTube/EuroLeague Basketball 

Plejmejker Ti-Džej Šorts (26) i kombo-bek Nadir Ifi (22) predvodili su Parižane prošle sezone u Evrokupu ka fenomenalnom skoru (22-1), tituli, karti za Evroligu i ka impresivnoj seriji od čak 15 uzastopnih pobeda. Šorts je proglašen za MVP-a sezone u tom takmičenju, kao i finala, a sada će stati i na čelo tima koji je doveo svetla Evrolige u Pariz. Članovi ekipe su i nekadašnje krilo Partizana Bandža Si (34), američki centar Kevarijus Hejs (27) doneo je evroligaško iskustvo iz Žalgirisa,  a svakako nije potrebno predstavljati rezervnog plejmejkera Maoda Loa (31), Nemca koji je u Bambergu, Bajernu, Albi i Armaniju i te kako umeo da napravi probleme Zvezdi.

Pariz kao klub je osnovan 2018. godine odlukom vlasnika Dejvida Kana, nekada prvog operativca Minesote koji je poznat i po tome da je 2009. godine dva puta zaobišao Stefa Karija i odabrao Rikija Rubija.

"Njihov način igre je jedinstven"

MN Press 

Zvezdin trener Janis Sferopulos je ovako najavio šta očekuje od Pariza. "Šorts, Ifi... Imaju mnogo dobrih igrača, ali način na koji oni igraju je jedinstven. Oni sigurno imaju neke igrače koji sigurno imaju više lopte u rukama i sve organizuju, kreiraju i daju poene i ne smemo da potcenimo nikoga jer oni igraju dosta dobro kao tim", zaključio je Sferopulos.

Zvezda bez Teodosića

Ivica Veselinov/© MN press, all rights reserved 

Miloš Teodosić zbog suspenzije Evrolige neće imati pravo nastupa u Parizu. On će morati da odradi dve utakmice kazne zbog iskljjučenja na meču protiv Efesa na kraju prošle sezone kada je ušao u burnu svađu sa sudijama. Zato će propustti i duel protiv Baskonije u Beograskoj areni sledeće nedelje (9. oktobra), a vratiće se u tim na gostovanju Fenerbahčeu, 15. oktobra.

Odzvanjaće pesma navijača Zvezde

MN Press 

Kapacitet dvorane je 8.000 mesta, a Zvezda bi mogla da ima podršku više od 1.000 svojih pristalica, što bi učinio Parizov teren praktično domaćim za crveno-bele. Dan pred meč, domaćin je pustio i dodatni kontigent ulaznica za navijače crveno-belih.

Utakmica će biti na programu od 21 čas, na Sport klubu 1, a možete je uživo pratiti u tekstualnom prenosu i na MONDU. Sudije će biti Karmelo Paterniko, Emilio Perez i Ana Panter.

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

Janis Sferopulos pred Pariz - Crvena zvezda u Evroligi  Mondo/Tijana Jevtić