NBA as ispisao istoriju u hali Pionir: Ubacio 43 poena, pa se odmah oprostio od kluba!

Američki košarkaš Sejben Li glavna je tema meča odigranog u FIBA Ligi šampiona između FMP-a i Manise.

MN Press

Košarkaši FMP-a su u prvom kolu FIBA Lige šampiona zabeležili pobedu nad Peristerijem, ali u drugoj rundi nisu mogli do trijumfa - u beogradskom "hramu košarke" od tima iz Železnika bolja je bila turska Manisa (101:97) i to preokretom u poslednjoj deonici. Impresivan meč obeležio je nekadašnji NBA igrač Sejben Li koji je sa 43 postignuta poena izjednačio rekord ovog takmičenja. Pogledajte kako je igrao:

On je bio i glavni razlog za poraz "Pantera" na međunarodnoj sceni, iako je tim Saše Nikitovića odigrao veoma dobar meč. Danilo Tasić sa 25 poena, Matic Rebec sa 20 i Jovan Novak sa 11 nisu bili dovoljni srpskom timu da se odupre gostima iz Turske, čiju je pobedu pored pomenutog Sejbena "ukrasio" i francuski košarkaš Igo Beson sa 21 poenom. Ipak, Li je bio centralna figura...

Amerikanac je igrao 35 minuta i za to vreme pored 43 poena imao je četiri skoka i tri asistencije. Za dva poena šutirao je 10/17, za tri poena šutirao je 3/4, dok je pogodio i 14 slobodnih bacanja iz 18 pokušaja! Statistika kakva se gotovo nikada ne viđa u evropskoj košarci - a pitanje je i da li će Sejben nekada ponoviti jer je sada vreme za novi korak u njegovoj karijeri.

Iste noći prelazi u velikana

Kako su preneli specijalizovani košarkaški portali, Manisa, Sejben Li i Makabi iz Tel Aviva postigli su dogovor da se on nakon meča protiv FMP-a u Beogradu preseli u redove izraelskog tima. Učesnik Evrolige platio je obeštećenje od 150.000 hiljada evra za njegove usluge, pa ćemo ga u nastavku sezone gledati protiv druga dva srpska kluba - Crvene zvezde i Partizana. U novom timu zameniće Džordana Lojda, koji je raskinuo ugovor zbog rata u Izraelu.

Sejben Li je na NBA draftu 2020. godine bio 38. pik, a izabrala ga je Juta za koju nije ni zaigrao. Odmah je trejdovan u Detroit, a pored tri tima u Razvojnoj ligi igrao je još i za Finiks Sanse i ukupno sakupio 134 meča tokom četiri sezone u najjačoj ligi na svetu. Krajem avgusta 2024. godine potpisao je ugovor sa turskom Manisom i odmah počeo da se dokazuje na evropskoj scedni, što mu je donelo i transfer u Evroligu.

Zanimljivo je i da se Sejben Li takmičio protiv FMP-a u hali "Aleksandar Nikolić" praktično u isto vreme kao i njegov rođak Trent Forest u dresu Baskonije protiv Crvene zvezde, u Beogradskoj areni. Razdvajalo ih je samo nekoliko kilometara, a na kraju su hale u Beogradu napustili u različitim raspoloženjima.

Bonus video:

This browser does not support the video element.

Žiga Daneu povreda na meču FMP - Cedevita Olimpija  Arena Sport