Rukometna reprezentacija Srbije pobedila je Španiju sa nedovoljna tri gola razlike u revanšu baraža za Svetsko prvenstvo, u prepunom SPENS-u u Novom Sadu. Imali su naši rukometaši poslednji šut na utakmici, pri rezultatu 25:22, ali je španski golman odbranio udarac i tako odveo favorita na turnir u Hrvatskoj, Danskoj i Norveškoj, od 14. januara do 2. februara 2025.

U prvom meču bilo je 32:28 za Španiju i jako malo je nedostajalo hrabrim igračima Borisa Rojevića da naprave veliko iznenađenje i da obore dvostrukog prvaka Evrope i sveta. U gladijatorskoj borbi u nedelju uveče, predvođeni čudesnim golmanom Dejanom Milosavljevom (28), naš tim je odigrao hrabro do kraja i stao na sekund do sedmeraca. Šteta...

MN Press Rukomet Srbija Španija

Pod vođstvom selektor Rojevića, naslednika Tonija Đerone, "orlovi" će se u narednom periodu pripremati za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2026. godine u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj. U dvomeču protiv Španije srpska "A" selekcija pokazala je da je u stanju da se potpuno ravnopravo bori sa timom koji je prošle godine bio bronzani na Svetskom prvenstvu, a prethodno srebrni na Evropskom prvenstvu 2022. I velika je šteta što je Srbija na žrebu za baraž dobila apsolutno najtežeg protivnika, koji će produžiti svoj kontinuitet nastupa na velikim takmičenjima, dok će "orlovi" propustiti četiri svetska prvenstva od šest u periodu od 2015. do 2025.

U današnjoj utakmici najefikasniji u ekipi Srbije bio je Vanja Ilić sa šest gola, Miloš Orbović postigao je četiri, a po tri gola dodali su Miloš Kos, Lazar Kukić i Lazar Pešmalbek. U ekipi Španije Aleš Gomes postigao je pet golova, a po tri pogotka dodali su Feran Sole Sala, Danijel Dujšebajev i Danijel Himenes Fernandes. Srpski tim je od početka vodio, bio je u prednosti tokom čitavog meča, a u više navrata imao je i pet golova razlike. U samoj završnici Srbija je imala poslednji napad, ali se Španija odbranila i izborila plasman na Svetsko prvenstvo.

(MONDO - M.Š)

BONUS VIDEO:

Vojvodina rukomet  Arenasport/printscreen