Slušaj vest

Olimpijske igre u Parizu donele su dva kontroverzna nastupa bokserki - prvo je čitav svet pričao o Iman Helif iz alžira koja je u prvoj rundi nakon samo 46 sekundi naterala Italijanku Anđelu Karini na predaju, a ubrzo nakon toga je u ring ušla Lin Ju Ting iz Kienskog Tajpeha. Ona je, kao i Helif, suspendovana sa prethodnog Svetskog prvenstva u boksu jer je testiranjima utvrđeno da je žena sa povišenim nivoom muških hormona.

Međunarodni olimpijski komitet nije uvažio ta testiranja i dozvolio je bokserkama da se nadmeću u Parizu, pa je i Lin Ju Ting zabeležila pobedu u svom prvom meču. Ona je na početku takmičenja bila bolja od Sidore Turdibekove iz Uzbekistana. Bio je to prvi meč za Lin na ovogodišnjim Olimpijskim igrama, gde je prva favoritkinja za zlatnu medalju u kategoriji do 57 kilograma.

Uzbekistanka je ring napustila u suzama, nakon bolnog poraza o kojem priča ceo svet, a reprezentativka Kineskog Tajpeha nastavlja da se bori za zlato i ostvarenje svojih olimpijskih snova. Njena naredna protivnica biće Svetlana Staneva iz Bugarske, a njih dve imaju zanimljivu prošlost - kada je Lin Ju Ting izbačena sa prethodnog Svetskog prvenstva, upravo je Bugarki pripala njena bronzana medalja!

Lin Ju Ting rođena je kao žena i čitavog života takmiči se u ženskoj konkurenciji. Slično kao i Iman Helif iz Alžira, ona nije prošla testiranja na Svetskom prvenstvu u Nju Delhiju 2023. godine i zbog toga je suspendovana sa svetskog prvenstva. Pre toga je osvajala zlatne medalje na Svetskim prvenstvima 2018. i 2022. godine, kao i bronzu 2019. godine. Dva puta je bila najbolja na Azijskim prvenstvima, 2017. i 2019. godine.

BONUS VIDEO:

RTS Novak Đoković u finalu Olimpijskih igara u Parizu