Slušaj vest

Alžirska bokserka Iman Helif osvojila je medalju na Olimpijskim igrama u Parizu, jer se pobedom protiv Mađarice Ane Luka Hamori plasirala u polufinale u kategoriji do 66 kilograma. Tim trijumfom na severu Pariza, ona je ostvarila uspeh karijere, nakon brojnih kontroverzi dovođenih u vezu sa njenim polom, pravom da nastupa na Igrama i slično.

Iman Helif će "napasti" i plasman u finale, nakon perioda u kojem je prošla kroz javne kritike i osude, a sve nakon odluke Međunarodne bokserske asocijacije da joj zabrani učešće zato što je pala na neodređenom testu podobnosti za žensko takmičenje.

Iman Helif je u Parizu pobedila Italijanu Anđelu Karini posle samo 46 sekundi, jer je Italijanka odustala od borbe nakon prvog pretprljenog udarca i uplakana napustila ring. Nije htela da Alžirki pruži ruku posle toga, čime je takođe podstakla teorije o polu Imani Helif. Posle toga joj se izvinila. "Sva ova kontroverza me je rastužila. Žao mi je i zbog moje protivnice, ništa nema sa tim i kao i ja, bila je tu samo da bi se borila", rekla je Italijanka.

"Ništa nisam uradila namerno, hoću da se izvinim i njoj i svima. Bila sam ljuta, jer su mi Olimpijske igre nestale u trenutku. Ništa nemam protiv Helif, naprotiv, ako bih je opet srela, zagrlila bih je", dodala je Italianka Karini.

ALI HAIDER/EPA Iman Helif

Helif je po rođenju upisana kao žena i to piše u njenom pasošu i to je granica prema kojoj Međunarodni olimpijski komitet (MOK) dopušta nastup bokserkama zbog raskola krovne organizacije tog sporta i MOK-a.

Iman Helif rođena je 1999. godine u ruralnom delu severozapadnog Alžira. Njen otac se isprva protivio tome da devojčice treniraju boks, ali je Helif odustala od fudbala kao tinejdžerka da bi se posvetila novoj strasti, boksu, iako je morala da pešači 10 kilometara svakog dana do sale. Odmah je privukla pažnju alžirske reprezentacije i debitovala je za nju 2018. godine. Pre tri godine učestvovala je na Olimpijskim igrama u Tokiju i izgubila u drugom kolu.

Međunarodna bokserska organizacija diskvalifovala je sa svetskog prvenstva zbog utvrđenog visokog nivoa testosterona u njenom sistemu. "Okolnosti te diskvalifikacije smatraju se veoma neobičnim od trenutka kada je ta odluka donesena i Helif je sve to nazvala 'velikom zaverom'", objavio je Asošijeted pres.

Ista agencija dovodi u vezu činjenicu da je Helif diskvalifikovana nakon što je pobedila rusku boksersku Azaliju Aminevu 2023. godine sa tim da je na čelu Međuanarodne bokserske asocijacije Umar Kremljev, Rus. "On je doveo rusku državnu energetsku kompaniju Gasprom kao glavnog sponzora i preselio dosta aktivnosti te asocijacije u Rusiju", piše "AP".

Međunarodni olimpijski komitet je nazvao testove koje Helif nije prošla "neodređenim", a razloge zbog kojih je suspendovana "veoma mutnim, kao što je skoro uvek slučaj sa Međunarodnom bokserskom asocijacijom". Navedeno je da krovna asocijacija nije navela prirodu testa, ni to šta je testirano i ko je testirao. "Nedostatak transparentnosti je neprihvatljiv za veliki olimpijski sport i Međunarodna bokserska asocijacija je suspendovana sa Olimpijskih igara od 2019. godine".

RTS Novak Đoković u finalu Olimpijskih igara u Parizu