Slušaj vest

Olimpijski šampion u skoku uvis Italijan Đanmarko Tamberi primljen je u bolnicu zbog problema sa bubrezima, samo tri dana pre početka takmičenja u njegovoj disciplini na Olimpijskim igrama u Parizu. Na svom Instagramu objavio je potresnu fotografiju iz bolničke sobe uz poruku da je u neverici da mu se to dogodilo baš nakon što je najavio pohod na medalju, poručujući navijačima da su male šanse da će moći da se takmiči.

Ipak, Tamberi je "stisnuo zube" i danas učestvovao u kvalifikacijama u skoku uvis i uspeo je da se plasira u finale skočivši 2.27m, pa ćemo ga 10. avgusta od 19.10 gledati kako se bori za novo zlato oko vrata. I ovoga puta najveći rival biće mu čuveni Mutaz Eza Baršim iz Katara sa kojim je u Tokiju podelio zlatnu medalju, kada su presočili istu visinu uz identičan broj "rušenja". Tada su im prišli organizatori i predložili da obojica osvoje zlatnu medalju, sa čim su se složili, dok je i Baršima poterao peh u Parizu jer je u kvalifikacijama povredio list, ali je ipak uspeo da uđe u finale.

I dok je i Baršimov rezultat veliki uspeh, ako se zna da je teško sa "nefunkcionalnom nogom" skakati uvis (najbolje zna Angelina Topić), šta tek reći za Đanmarka Tamberija koji je zbog kamena u bubregu bio u još jezivijim bolovima, ali je odlučio da rizikuje i da se bori za odličje.

FABIO FRUSTACI/ANSA Gianmarco Tamberi

"Neverovatno, ne mogu da verujem... Juče, samo dva sata pre nego što sam objavio post u kome sam napisao da zaslužujem Olimpijske igre, osetio sam probadanje sa strane. Otišao sam u bolnicu na testiranja, na CT skener. Najverovatnije je u pitanju kamen u bubregu. I sada, tri dana pred takmičenje uoči kog sam sve žrtvovao, ležim u krevetu bespomoćan. Sa temperaturom od 38,8 Celzijusa", napisao je Italijan i rekao da su mu savetovali da ne leti u Pariz sve do početka takmičenja i tako je i bilo, pa je u rodnoj Italiji obavio sva neophodna testiranja i odlučio da uprkos svemu rizikuje i skače na Olimpijskim igrama.


"Biću tamo i daću svoju dušu do poslednjeg skoka, kakvo god bilo moje stanje", napisao je Tamberi i ispunio svoje obećanje, pa će u subotu napasti novo olimpijsko odličje.

Njegov najbolji skok u karijeri bio je onaj iz Tokija (2.37m) kada je podelio zlatnu medalju sa pomenutim Baršimom, dok je prošle godine u Budimpešti na Svetskom prvenstvu skočio do 2.36m i zlata. Takođe, 31-godišnji Italijan je i dvostruki evropski šampion u ovoj disciplini.

BONUS VIDEO:

RTS2 Angelina Topić sa srebrnom medaljom