Slušaj vest

Vozač Meklarena Oskar Pijastri ostvario je pobedu na Velikoj nagradi Azerbejdžana, što mu je već drugi trijumf u Formuli 1. Pokazao je Pijastri pravo umeće pošto je u 20. krugu trke u Bakuu "napao" i pretekao Šarla Leklera iz Ferarija, a onda sve do kraja uspevao je da odbije njegove nalete i izbegne haos u kome su Serhio Perez i Karlos Sainc ostali bez bodova.

Na taj način, Oskar Pijastri je došao do 222 boda u generalnom plasmanu i i čak nije otpisan ni iz borbe za titulu. Ispred njega su Šarl Lekler (Ferari) sa 235 bodova, klupski kolega Lando Noris sa 254 i aktuelni šampion Maks Ferstapen (Red Bul) sa 313, čime je najavio da je svakako jedan od najozbiljnijih vozača u Formuli 1. Sve je još neverovatnije ako se zna da mu je ovo tek druga sezona u "najbržem cirkusu", a već sada sa Norisom ide ka konstruktorskoj tituli u Meklarenu.

Pijastri je inače rođen 2001. godine u Melburnu, u vrlo imućnoj porodici, a ono što mnogi ne znaju o njemu je da vuče poreklo i iz Jugoslavije. Zbog toga je već dobio mnogo navijača na ovim prostorima, iako nije precizirao o kojoj bivšoj jugoslovenskoj repulici je reč. Za njega je to sve jedna zemlja.

YURI KOCHETKOV/EPA oscar piastri

Kakve veze Pijastri ima sa Jugoslavijom?

U intervjuu za Jutjub kanal Meklarena, Pijastri je potvrdio da ima italijanske, kineske i jugoslovenske korene i to sa očeve strane, dok je sa majčine delimično škotskog i irskog porekla. O njegovim roditeljima se malo toga zna, u pitanju su Kris Pijastri i Nikol Mekfejden koji su ga odgajili u Melburnu, a tek u nekom od narednih intervjua - ako se ponovo bude povela priča o poreklu - možda saznamo više o njima.

Pijastri je išao u privatne škole u Australiji i Velikoj Britaniji, a od malih nogu se zanimao za automobile i trke. Osvajao je u tri uzastopne sezone titule u Formuli Reno (Formula 4), Formula 3 i Formula 2, čime je postao prvi vozač u istoriji koji je to uspeo. Zato je bio i te kako tražen u Formuli 1 i trajalo je "otimanje" za njega.

oscar piastri (9).jpg
YURI KOCHETKOV/EPA 

Pijastri bio u centru skandala

Bio je član juniorskog programa tima Alpin, potom je postao njihov rezervni vozač, da bi u leto 2022. godine izbila prava drama. Kada je Fernando Alonso objavio da napušta Alpin i prelazi u Aston Martin, francuski tim (bivši Reno) objavio je da će ga naslediti Oskar Pijastri. Ekspresno je reagovao Australijanac i istakao da je to laž i da nije potpisao nikakav ugovor sa njima. Na kraju sezone, objavio je da je član Meklarena u kome je zamenio Danijela Rikarda.

Sve to dovelo je do velikog pritiska na Pijastriju koji je još od prve trke bio pod lupom, ali se oslobodio tog tega i pokazao da je s pravom želeo samo Meklaren. Dobio je bolid koji mu odgovara, a istovremeno ni tim nije želeo da ga koristi samo kao drugog vozača i već u Hungaroringu "naterao" Norisa da mu prepusti prvo mesto iako se Britanac ozbiljnije bori za titulu.

Do sada, Oskar Pijastri ima 39 trka u Formuli 1 na kojima je ostvario osam podijuma, od čega dva pobednička. Takođe, valja istaći i da je osvojio najviše bodova ove sezone u Formuli 1 od kada je počela "evropska turneja".

Možda je do onog pobedničkog gena, iz Jugoslavije...

BONUS VIDEO:

Privatna arhiva F1, A1