Slušaj vest

Srpski džudista Nemanja Majdov objavio je da je dobio petomesečnu suspenziju zbog kršenja verskih pravila Svetske džudo federacije (IJF) na nedavno održanim Igrama u Parizu. Dvadesetosmogodišnji reprezetativac Srbije se tim povodom oglasio na društvenim mrežavama, a potom je sa svojim pratiocima podelio i mejl koji mu je stigao od strane IJF. 

U pismu jasno stoji: "Dragi gospodine Majdov, tokom petog dana Olimpijskih igara u Parizu, 31. jula 2024. godine, pokazali ste jasan religijski znak kada ste ulazili na borilište za vaš meč sa gospodinom Teodoresom Celidisom (Grčka) u okviru osmine finala u kategoriji do 90 kg", navedela je IJF. 

Dakle, sporna situacija desila se pre ulaska u meč, kada se srpski predstavnik prekstio i na taj način nije ispoštovao zadate norme. A, pravila IJF-a zabranjuju bilo kakvu versku, političku, ličnu ili komercijalnu manifestaciju na terenu za borbu. Ova pravila se odnose na sve džudiste, bez obzira na njihovu nacionalnost ili versku pripadnost. Konkretno, u pravilniku “International Judo Federation (IJF) Sport and Organisation Rules (SOR)”, u poglavlju 8.6 pod nazivom “Entry to and Exit from Field of Play” (Ulazak i izlazak sa borilišta) stoji da su: Verske, političke, lične ili komercijalne konotacije ili manifestacije zabranjene za sve na terenu za borbu

nemanja majdov
instagram/majdovjudo1st 

Nemanja Majdov je na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu u Monpeljeu osvojio zlatnu medalju, dok je na smotri najbojih na svetu u Abu Dabiju 2024. zauzeo drugu poziciju i izborio srebrno odličje. Na nedavno održanim Olimpijskim igrama u Parizu odmah je ispao, posle čega se obrušio na organizatore.

Izjava Majdova posle diskvalifikacije na Igrama

Nemana Majdov krenuo je put Pariza kao jedan od glavnih favorita u svojoj kategoriji. Međutim, takmičenje nije teklo po planu i vrlo brzo je završio svoje učešće. Džudista se potom, vidno uznemiren zbog nastale situacije, oglasio na društvenim mrežama: "Satanistički smećari, seme im se sudijsko zatrovalo. Diskvalifikovati me nakon dva minuta i ne pružiti mi šansu da uopšte pokažem bilo šta... Jesu vam to te vrednosti i taj sport i Olimpijske igre, smećari obični? To vam je sve, vratiće vam se svaka suza gov*a satanistička", napisao je Majdov. 

"Jedino tako me i možete zaustaviti klošari. Džudo uništen i popi*an sport. 100 odsto sudijska kontrola ishoda meča... prođe oni koji hoće da se sagne i da im se klanja. E pa to od mene nećete dočekati nikada, takva medalja mi i ne treba, smećari nesretni. Četiri godine nas nabijaju, 15 diskvalifikacija, ćutiš da te ne oštete na Olimpijskim igrama i dođeš i opet klasika, pošalji ga kući dok se još nije ni zagrejao", stajalo je u objavi džudiste. 

BONUS VIDEO: 

MONDO/Teodora Orlandić LAZAR ĆUPIĆ: DŽUDO JE NAJBOLJI BAZIČNI SPORT ZA MLADE!