MONDO NAJAVA

POČINJE SPEKTAKL - SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O ČETIRI SKAKAONICE: Favorit se zna, svi hoće da ga preskoče!

Autor Nikola Lalović

Počinje nova "Novogodišnja turneja", a postoji jedan čovek koga već svi vide sa peharom!

Izvor: Profimedia

Došlo je omiljeno doba godine za ljubitelje ski skokova, pa je tako na programu još jedna turneja "Četiri skakaonice"! Prošle godine smo videli da se upravo u Nemačkoj i Austriji na susretu dve kalednarske godine prelomila sezona i Halvor Egner Granerud je počeo da sustiže Davida Kubackog i da dominira.

Sada takođe imamo jednog skakača koji je dominantan i nekoliko njih koji hoće da ga smene i da za sebe prigrabe najvažniji skakački trofej!

Program počinje kvalifikacijama u Obestdorfu 28, decembra, prvi zvanični skokovi su na programu 29 decembra. U Garmišu su kvalifikacije 31. decembra, a 1. januara je na programu skakanje za bodove i onda se turneja seli u Austriju. Tu će se prvo skakati 2. januara u Insbruku, zatim i 3. januara, a sve se završava u Bišoshofenu 5. i 6. januara. Prenosi će biti realizovani na "Eurosportu". 

MOŽE LI KRAFTU IKO POMRSITI RAČUNE?

Izvor: Profimedia

Štefan Kraft skače kao u transu! Ovu sezonu je počeo sa četiri pobede i počeo je da obara rekorde, a onda ga je sa dve pobede prekinuo Karl Gajger, da bi u Engelbergu svoju prvu pobedu u karijeri upisao Pijus Paške koji ove sezone skače najbolje u karijeri i treći je u generalnom plasmanu.

Jasno je kolika je dominacija Krafta kada se zna da u generalnom plasmanu ima 669 bodova, a drugi Andreas Velinger ima 447, Pijus Paške 443, Karl Gajger 414, a Jan Herl 334. Prilično je "dosadno" na podijumima ove sezone jer su se na njima nalazili skoro isključivo Nemci i Austrijanci, a tek na šestom mestu generalnog plasmana Rjoju Kobajaši se našao kao prvi skakač van te dve države.

A BIVŠI POBEDNICI?

Izvor: Profimedia

Jane Ahonen je sa pet pobeda na "Četiri skakaonice" apsolutni rekorder, a od sada aktivnih skakača Kamil Stoh je dominantan sa tri, ali je on jako, jako daleko od toga da bude u konkurenciji da osvoji titulu. Dve titule je osvojio Rjoju Kobajaši koji je digao formu pred "Novogodišnju turneju", ali zaista ne deluje spremno da opet uzme trofej. Prošle godine je Halvor Egner Granerud upravo ovde preokrenuo sezonu u svoju korist, ali videćemo da li to može opet. David Kubacki koji je pobedio u sezoni 2019/20 kao i ceo poljski tim skače jako loše, a Peter Prevc je nekoliko puta zaličio na onog Prevca pre povrede kada je 2016. uzeo pehar. A i Kraft ima titulu iz sada već davne 2015.

KO BI MOGAO DA IZNENADI?

Izvor: GABRIEL MONNET / AFP / Profimedia

Za sve je definitivno iznenađenje ovakva sezona iskusnog Pijusa Paškea, Nemca koji je prethodne godine baš posle "Četiri skakaonice" ispao iz nemačkog tima i pritom nikada nije bio ni blizu podijuma, a sada ima pobedu, jedno drugo i jedno treće mesto.

Anže Lanišek i Rjoju Kobajaši dižu formu, Halvor Egner Granerud je imao nekoliko dobrih skokova, a Gregor Dešvanden, Marijus Lindvik i Jan Herl su nedavnim podijumima pokazali da mogu daleko da skoče. Ipak, da li je iko sposoban da bude konstantniji od Krafta? Teško, ali ne viđali smo i veća čuda na "Četiri skakaonice!"

(MONDO, N.L.)

BONUS VIDEO:

Andreas Goldberger Planica
Izvor: Youtube/vychlazenejgambac4