Odbojkaš silovatelj devojčice (12) zaplakao u Hagu: "Odslužio je svoju kaznu, sada je zaista fin, ostavite ga"

Holandski olimpijac koji je silovao dete u Engleskoj i zbog toga ležao godinu dana u zatvoru plakao je posle povratka iz Pariza. Pročitajte šta je rekao silovatelj.

Hollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia

Holandski odbojkaš i osuđeni silovatelj deteta Stiven Van de Velde nije ostvario uspeh na Olimpijskim igrama, bio je sa partnerom eliminisan u osmini finala, a iako je bio sklanjan od medija tokom turnira, dao je prvu izjavu. Na konferenciji za novinare u Hagu, tokom Evropskog prvenstva u odbojci na pesku, silovatelj detetea je otkrio da mu je bilo teško dok je slušao povike i zvižduke na svoj račun.

"Definitivno sam razmišljao o tome. Da, uradio sam nešto pogrešno, pre 10 godina. Moram to da prihvatim. Ali povređivanje ljudi oko mene, bio to Metju, moj partner u timu, moja supruga, moje dete... To ide predaleko što se mene tiče. To je definitivno bio trenutak kada sam pomislio - da li je zaista vredno svega?", kazao je silovatelj Van De Velde.

Odbojkaš-silvatelj bio je osuđen na četiri godine zatvora 2016. godine nakon što je priznao da je silovao 12-godišnju britansku devojčicu u avgustu 2014, kada je imao 19. Silovao je u Milton Kejnsui, a odležao je samo 12 meseci od ukupno četiri godine zatvorske kazne.

S obzirom na to da je Britanska olimpijska asocijacija izrazila "zabrinutost" zbog boravka svojih sportista zajedno sa silovateljem na takmičenju, Holanđanin nije bio u Olimpijskom selu. To je bio kompromis, nakon što Međunarodni olimpijski komitet, kako je naveo, "nije imao način" da mu zabrani učešće i da spreči Holandiju da pošalje osuđenog silovatelja na takmičenje.

"Od 2018. godine, Stiven van de Velde se takmiči na međunarodnim takmičenjima u odbojci na pesku, prateći uz to intenzivni, profesionalno nadgledani proces svog povratka u sport. Takođe, ostvario je sve kriterijume da se kvalifikuje za Olimpijske igre i zato je njegovo ime uvršteno na spisak takmičara koje su holandski savezi poslali nacionalnom olimpijskom komitetu. Od tog trenutka, ta instanca je odgovorna za njih na Olimpijskim igrama", rečeno je "Dejli mejlu" u krovnoj holandskoj olimpijskoj federaciji.

Holanđani su sprečili kontakt silovatelja sa novinarima tokom Olimpijskih igara. "Štitimo osuđenog silovatelja deteta da bi igrao svoj sport najbolje što je moguće na turniru za koji se kvalifikoavo", poručili su Holanđani takođe.

Organizatori su naveli da je Van de Velde imao u pratnji trojicu telohranitelja i svesno je odlazio sa terena ka svlačionici obilaznim putem, a ne kroz miks-zonu. "Uradili smo to da bismo izbegli bilo kakvo nasilje emdija. Nismo srećni zbog toga, ali odluka je donesena na vrhu Međunarodnog olimpijskog komiteta", rečeno je u MOK-u.

Njegova partnerka Imers (23) rekla je o silovatelju: "Odslužio je svoju kaznu, a sada je zaista fin".

Holanđanin je sa svojim partnerom stigao do šesnaestine finala olimpijskog turnira, u kojem je poražen u duelu protiv Brazila.